fbpx
Толмачова Юлія

Майже з кожної поїзди волонтерка повертається з квітами

Діліться інформацією з друзями:

Юлія ТОЛМАЧОВА – чарівна жінка, волонтер, громадський діяч. З 2010 року, заснувавши і очоливши Благодійний фонд «Всесвіт Майбутнього», допомога онкохворим діткам. Нині вона – керівниця Громадської спілки «Дім Ветерана» м. Житомир, кавалер орденів Княгині Ольги II та III ступеня.

Допомагати військовим на фронті житомирська волонтерка Юлія Толмачова почала з 2014 року. Під час доставлення гуманітарних вантажів військовим і цивільному населення, 8 березня 2017 року в районі Зайцево потрапила під обстріл ворожого снайпера та отримала важкі поранення голови й обличчя.

Після того, зі слів Юлії, вона злякалася і думала полишити волонтерство. Але бійці, які приїхали з Авдіївки, аби відвідати її в лікарні, попросили Юлю не кидати їх.

– Коли я лежала в реанімації в лікарні Мечникова в Дніпрі, – розповідає Юлія, – я дала собі слово, що на фронт більше ніколи не поїду. У мене з’явився дикий страх. Але після чергової операції приїхали до мене бійці з промзони з Авдіївки з оберемком квітів. І так вони приїжджали з Авдіївки через день. Постійно мене підтримували. Приходило багато військових, які казали: «Ми тебе просимо: ти тільки нас не кидай». І я зрозуміла, що після реабілітації і далі буду їздити.

Відтак після одужання волонтерка знову стала возити допомогу на фронт. А з початком повномасштабної війни вона щотижня возить на передову допомогу для військових.

– Я очікувала, що буде вторгнення, – зізнається Юлія. – Ми якраз готували благодійний бал, який мали проводити 8 березня у Будинку ветеранів. Хотіли на одну програму збирати гроші, а потім провести благодійний аукціон. Остання репетиція у нас була 23 лютого. Там танцювали ветерани, які раніше були важко поранені. Всі розуміли ситуацію. Уже після репетиції, коли ми з хлопцями розмовляли, вони сказали: «Якщо він (Путін, – ред.) визнає (так звану, – ред.) «ЛДНР», то буде вторгнення». Я погодилася тоді з ними. Сказала, що теж так вважаю. Але ж ми думали, що буде вторгнення лише на Донбас. Ввечері, десь годині в одинадцятій, хлопці зателефонували і кажуть: «Ти бачиш по телебаченню, як вони в’їжджають на танках? Вони підуть і далі». Я не погодилася. Кажу: «Та ні, не підуть».

Зі слів Юлії, вони очікували вторгнення на Донбас. «Але що буде повномасштабне вторгнення, що будуть такі бомбардування, авіація, ракети – чесно, я не чекала, – каже вона. – Але після перших бомбардувань в перші ж години ми зрозуміли, що це буде. Буде авіація, будуть ракети. І ми почали готуватися».

Юлія Толмачова – одна з небагатьох волонтерів, яка протягом девʼяти років війни щомісяця була на фронті. Немає військової частини на сході, куди б Юля не доставляла допомогу. А це завжди цінні й необхідні речі: тепловізори, приціли, гвинтівки, дрони, шоломи та ін. Кожна багатодітна родина на лінії розмежування знає і чекає на Юлю. Особливо діти – на солодощі й дитячі подарунки.

Лише під час повномасштабного вторгнення Юля передала на фронт десятки автівок і сотні дронів. Старший син зараз проходить службу в ССО.

Майже з кожної поїздки Юля повертається з квітами. Військові віддячують своїми шевронами і прапорами, від її імені підписують снаряди для сусіда.

– Найбільше вбиває байдужість і розуміння, що війна не для всіх, – ділиться волонтерка. – Два паралельних світи. Війна, де щодня гинуть хлопці і за кілька годин їзди від фронту – відпочиваючі у вечірніх містах із забитими кафешками. Збираючись у дорогу, кожного разу кажу собі, що це крайня поїздка. Втомилась і більше не буду.

У сильних людей теж є свої маленькі слабкості. Вони врешті решт звичайні люди просто з великим серцем. Але ніколи не скажуть «моя хата скраю», прийдуть на допомогу, підтримають у найскрутніший час.

І щоразу, повертаючись з фронту з новими заявками від військових, Юля знову планує наступну поїздку.

Разом до перемоги. Нас всіх змінила війна, а ми маємо змінити світ на краще. Всім має бути зрозуміло, що без таких, як Юля, ми не виграємо цю війну. Це – справжні патріоти, Люди з великої літери. Це – справжні герої, які дарують надію і докладають неймовірних зусиль для здолання війни та допомоги потребуючим.

Вікторія ШИНКАРЕНКО

Читайте також: Двох волонтерів з Рівненщини відзначили й нагородили в обласній раді