fbpx
зелень

Чи варто вирощувати зелень на добавку до зимового раціону

Діліться інформацією з друзями:

Цікаво, що з того буде? Напевно не одне відкриття почалося з такого простого запитання… Вітаміни на вікні варто вирощувати, хоча б заради цікавості.

Готую борщ. Великий буряк буде моєю «основою». Зрізаю «чубчик» і бачу, що ледь пробиваються ніжні мікроскопічні листочки. «А як поставити його у воду, що з того буде?» – думаю. Знайшла підходящий посуд і занурила зрізом у воду. За клопотами не переймалася, почався там якийсь рух, чи ні. Минув час і зауважила, що на зрізаному чубчику з’явився пристойний букетик свіжого листячка. Не уявляєте, якою була моя радість! 

Згодом у компанії бурячка з’явилося поповнення. Основна частина кореня селери пішла на салат, а вершок із залишками зелені притулився у бокалі поруч із буряковим букетиком. Потім туди додалася верхня частина дайкона, яка теж невдовзі порадувала соковитим листям, як на грядці влітку. 

Скажете: «Нічим було зайнятися». Проте, проштудіювавши з цікавості, що корисніше: вершки чи корінці, виявила, що зелень має в собі навіть більше вітамінів, ніж коренеплід. От і висновок: таки варто вирощувати зелень на добавку до зимового раціону. Про її позитивний вплив на організм не нагадуватиму. 

Зелені паростки на вікні додадуть весняного настрою

Знаю, смішно думати, що кілька листочків бурячка, ніжна зелень селери чи листочки моркв’яного ажуру замінять буяння вітамінів літом. Проте коли надворі біленько, ця зелень, а ще редискові проростки з насіння на вологій ватці у контейнері-парничку порадують ваше око. І, будьте певні, додадуть весняного настрою. Та тільки й клопоту, що час від часу обприскувати проростки, щоб не дати зав’янути без водички. А вони дружно буятимуть вам на радість. Мікрозелень є чудовим джерелом поживних речовин і багата вітамінами А, Е, С і К. Це молоді саджанці їстівних овочів і трав, включаючи капусту, базилік і гірчицю. Варто вирощувати їх у неглибокому контейнері та розміщувати на сонячному місці.

Певно, бачили у магазинах квадратні пакування з мікрозеленню? Повірте, задовольнити свій юннатський поклик – справа не марудна, а навіть корисна для всіх. А ви матимете собі «зимове хобі». Це дуже захопливо – бачити, як щось на вікні росте. 

Сміливі рослинки, що прокинулися на радість вам зимою із насіння додадуть віри в те, що життя перемагає. А користь від позитиву такого заняття відволіче від сумних думок і змусить доглядати за «городиком», не впадати у депресію. Ніколи буде, адже треба доглядати свою грядочку!

Зичу вам світлого настрою, бажання бачити у простих речах радість і не впадати у відчай короткими зимовими днями. А ще – смачних салатів зі свіжої зелені, вирощеної самотужки. Для цього підійдуть пластикові контейнери, великого об’єму пляшки із вирізаними «вікнами», де висієте на вологу поверхню горох, кукурудзу, маш, пшеницю, які потім використаєте як добавку до вітамінних салатиків. Про цибулю і часник навіть не нагадую. Горщики мають бути розміщені на світлому, сонячному місці, а в дні горщиків повинні бути отвори для дренажу. Невеликі перці чилі також є чудовим доповненням для вашого підвіконного саду.

Ці експерименти будуть вдалими в усіх. Смачної вам агрономічної зими.

Галина ГРИЦЮК

Читайте також: Майстриня з Донеччини виготовляє в Рівному іграшки Перемоги