Популярні домашні засоби та добре відома здорова їжа можуть бути скоріше міфом, ніж фактом, як зазначають деякі лікарі.
Про це пише Express.
Опитування, проведене Wren Kitchens, показало, скільки британців вірять у поширені міфи про їжу, і це спонукало доктора Дебору Лі та доктора Шема Сінгха розвінчати ці хибні уявлення.
Вони також назвали п’ять менш відомих інгредієнтів, які насправді є суперфудами і які зміцнюють імунітет.
Згідно з опитуванням, один із поширених міфів полягає в тому, що часник зміцнює імунітет: у це вірять 42% опитаних.
Однак доктор Лі зазначив, що наукові дані, особливо з досліджень на людях, не підтверджують це.
«Хоча часник може стимулювати певні імунні клітини, такі як макрофаги, лімфоцити та природні кілери (NK), більшість досліджень було проведено на тваринах».
Йогурт має такі переваги, як сприяння балансу кишкових бактерій, що не напряму підтримує імунну систему, але доктор Сінгх підкреслив, що «його роль у безпосередньому підвищенні імунітету не є достатньо вивченою».
Те ж саме стосується темного шоколаду та перцю чилі. Незважаючи на користь для здоров’я, вони не пов’язані безпосередньо з підтримкою імунітету, як прийнято вважати.
Доктор Сінгх зазначив:
«Хоча темний шоколад містить поліфеноли з антиоксидантними властивостями, його вплив на імунітет мінімальний. Перець чилі має протизапальну дію завдяки вмісту капсаїцину, але немає прямого зв’язку чи доказів підвищення імунітету».
Багато людей вживають супи, особливо курячий бульйон, вірячи що це допоможе їм подолати хворобу зміцнюючи імунну систему. Це просто неправда, і найбільша користь, яку хворі люди, швидше за все, отримають від супу, – це відновлення водного балансу, пояснили лікарі.
Однак не все так погано, оскільки багато людей в опитуванні також правильно визначили деякі продукти, які є справжніми суперфудами, що підвищують імунітет. 36% знають про велику силу чорниці.
Доктор Лі пояснив:
«У чорниці дуже багато антиоксидантів, а їхні поліфеноли мають противірусні, антибактеріальні та імуномодулюючі властивості».
Лікар також пропонує включати листову зелень до дієти, що зміцнює імунітет. Вона продовжила:
«Нещодавні дослідження показали, що вживання зелених листових овочів, таких як капуста кале (також має назву грюнкольн – ред.), стимулює вироблення внутрішньоепітеліальних лімфоцитів (IEL), які є життєво важливою частиною імунної системи кишківника».
Експерти Wren Kitchens рекомендують додавати зелень у смузі, страви з пасти, омлети, випічку, або робити чипси, як-от чипси з капусти кале.
Майже половина опитаних, а точніше 47%, знали про здатність куркуми зміцнювати імунну систему. Доктор Сінгх зазначив:
«Куркумін – це потужна сполука з протизапальними та антиоксидантними властивостями, які допомагають мінімізувати запалення, яке в іншому випадку могло б послабити імунні реакції».
Так само відомо, що цитрусові підвищують рівень вітаміну С, необхідного для підтримки клітин у боротьбі з інфекціями.
Імбир є ще одним союзником у боротьбі із запаленням і окислювальним стресом, і доктор Сінгх зазначає:
«Імбир особливо ефективний для полегшення респіраторних інфекцій і симптомів застуди».
Читайте також: 4 способи швидко почистити часник