fbpx
Секрети успіху в бізнесі: як варення перетворилося на вигідну справу

Секрети успіху в бізнесі: як варення перетворилося на вигідну справу

Діліться інформацією з друзями:

Хтось думає, що для успіху у веденні бізнесу потрібна якась унікальна новаторська ідея. Але реальність показує, що навіть звичні речі можуть знайти свою аудиторію споживачів. Наприклад, таке просте і буденне вміння, як приготування варення.

Здавалося б, що можна зробити унікального з варення, коли на ринку вже існує безліч виробників? Проте підприємливі люди бачать можливості там, де інші бачать тільки труднощі.

Секрети успіху в бізнесі: як варення перетворилося на вигідну справу - фото 1

Серед випускників двотижневого курсу «Організація власної справи», що проходив на базі Рівненського центру ПТО ДСЗ з цікавою бізнес-ідеєю готувати і продавати варення із дикоростучих рослин, таких як соснова шишка, лісові ягоди, квіти акації, липи, бузку, лаванди, чебрецю, м’яти тощо виступив слухач Андрій Боровий.

Секрети успіху в бізнесі: як варення перетворилося на вигідну справу - фото 2
Андрій Боровий збирає соснові шишки

За час навчання Андрій опанував ази підприємницької діяльності – маркетинг, бізнес-планування, оподаткування і звітність підприємців, сучасні методи просування товарів та послуг.

Знання азів підприємницької діяльності є важливим з кількох причин, –  говорить сертифікований викладач Рівненського центру ПТО ДСЗ Наталія Сирочук. – Вони допомагають чітко визначити мету бізнесу, зрозуміти потреби споживачів і конкурентів, дають можливість ухвалювати обґрунтовані рішення і способи їх досягнення, керувати коштами, розуміти бюджетування, ефективно управляти доходами і витратами, ідентифікувати ризики, які можуть виникнути під час ведення бізнесу та керувати ними.

Зараз Андрій Боровий із дружиною Богданою та синами – 12-річним Матвієм і трирічним Семеном проживають у Сарнах. А до повномасштабного вторгнення сім’я щасливо мешкала і збільшувалася в Ізюмі.

Секрети успіху в бізнесі: як варення перетворилося на вигідну справу - фото 3

Варення можна приготувати з будь-якої неотруйної рослини, – розповідає про свій бізнес Андрій. – Чимало ізюмських пенсіонерів живуть за рахунок цієї прибуткової справи, продаючи готову продукцію із дикоросів просто понад Харківською трасою. І, повірте, клієнтів їм не бракувало ніколи – той, хто купив один раз, проїжджаючи повз виставлені понад дорогою стенди, зупинявся і знову купляв баночку чи кілька для власного споживання, або на подарунок комусь.

Андрій розповідає, що розпочинав як реалізатор вже готової продукції. Але з часом ця справа захопила його настільки, що сам почав варити варення за оригінальними рецептами. Якимись рецептами з ним ділилися люди з досвідом виробництва цієї смакоти, а щось створював власноруч, переживаючи творчі злети і промахи.

Тож нині у його смачній колекції є чимало авторських рецептів. Сировину Андрій заготовляє самостійно протягом весни-літа, а приготуванням смаколиків займається постійно. В цьому йому допомагає дружина Богдана і син Матвій. Продає свою солодку і запахущу продукцію через OLX та Інстаграм.

Кожна рослина – цілюща і приносить користь організму, – розповідає цей майстер смачного жанру. – Популярністю у споживачів користується варення із соснових шишок, яке дуже допомагає від кашлю, рекомендую спробувати варення з м’яти і чебрецю – смак неповторний.

Для тих, хто мріє про власну справу, головне – діяти. Буває, що навіть найпростіша ідея може стати джерелом натхнення і фінансового успіху, якщо підійти до неї з любов’ю і бажанням створити щось вартісне на користь людям, а, особливо, якщо за нею стоїть підприємливий розум.

Ліда ПОЛЬОВА

Читайте також: Нові професії зможуть опанувати 30 тис. українців