fbpx

Як зберігати часник

Діліться інформацією з друзями:

Кожна господиня прагне зберегти вирощений та зібраний урожай якнайдовше. Що робити з часником, щоб він довго зберігався.

Особливо це актуально під час війни через зростання цін на базові продукти. Тому візьміть собі на замітку, як зберігати часник після викопування, щоб він не гнив.

Як відомо, озимий часник починають викопувати наприкінці липня, а ярий – у першій половині серпня. Робити це необхідно дуже акуратно, оскільки пошкоджені головки псуються набагато швидше за цілі та більш схильні до розвитку бактерій.

Після викопування часник потрібно добре просушити. Робити це краще під відкритим сонцем. Після потрібно оглянути врожай та викинути пошкоджені, ті, що підгнили або уражені бактеріями, а також порожні головки.

Способи зберігання часнику

  • 1. Пучки. Висушені зі стеблами головки зв’язуємо в пучок за допомогою мотузки та підвішуємо у сухому приміщенні.
  • 2. Плетена коса із висушених зі стеблом головок. Готову косу залишаємо у темному та сухому приміщенні. Для прикладу, в шафі або коморі.
  • 3. Трилітрові банки. Викладаємо в них часник, нічим не засипаючи головки. Це дозволяє йому не сохнути та не проростати. Зберігати їх потрібно в холодильнику або на балконі.
  • 4. Мішки. Щоб знизити ризик появи цвілі та бактерій, необхідно попередньо замочити часник у концентрованому соляному розчині, дати йому висохнути, а потім помістити в мішок, виготовлений з натурального матеріалу. Протягом зими необхідно перебирати вміст мішка, щоб виявити зіпсовані голівки.
  • 5. Ящики. Щоб зберегти часник у ящику, необхідно пересипати дно сіллю, потім викласти частину головок, знову посипати сіллю та викладати таким чином шар за шаром. Такий варіант дозволяє овочу залишатися свіжим та соковитим протягом тривалого часу.
  • 6. У холодильнику. Часник потрібно добре просушити, розкласти у паперові пакетики та покласти окремо від інших продуктів.
  • Щоб запобігти псуванню продукту в холодильнику, рекомендуємо пересипати вміст пакетиків сіллю або лушпинням цибулі.
  • 7. У золі. У звичайну картонну коробку насипаємо приблизно 2 см золи, зверху щільно викладаємо голівки часнику. Наступним шаром знову буде попіл, потім – часник і т. д. Найвищий шар повинен бути із золи. Укомплектовану таким чином коробку можна зберігати прямо на кухні.
  • 8. У борошні. На дно каструлі, банки чи будь-якого іншого посуду з кришкою насипаємо шар борошна. Потім обвалюємо в борошні часникові головки, щільно укладаємо в ємність, зверху знову присипаємо борошном і закриваємо кришку.
  • 9. У лушпинні цибулі. Цибулевим лушпинням можна пересипати часник у мішку, кошику або ящику і прибрати на антресоль.
  • 10. У харчовій плівці. Харчовою плівкою туго обмотуємо кожну голівку часнику у два шари. Плівка добре захищає головки від висихання.

Наталка ЛАВРИНЕЦЬ

Читайте також: