fbpx

Як зберігати виноград у домашніх умовах

Діліться інформацією з друзями:

Виноградний сезон недовгий. Навіть якщо підібрати сорти різного терміну дозрівання, ласувати ягодами вийде всього 2-3 місяці.

Тому рано чи пізно кожен виноградар замислюється про те, щоб зберегти свіжі грона якомога довше. Тут треба відразу зазначити, що далеко не всі сорти придатні для такого зберігання.

Щоб зберегти ягоди, потрібно забезпечити правильні умови. Наприклад, має бути незмінна температура та низька вологість. Зберігають виноград у приміщеннях без сонця та протягу, попередньо поставивши режим температури від +2,5°C до +8,5°C з провітрюванням кілька разів на місяць.

Відбери пізні сорти винограду, які довго зберігаються. Ягоди повинні мати щільну шкірку та м’якуш. Урожай збирають у суху та сонячну погоду, в обід.

Найкраще збирати ягоди у вересні (в період бабиного літа). Зрізати грона необхідно секатором. Для цього виноград підтримують знизу. Восковий наліт не мий, він має залишитися на винограді. Цей шар дуже важливий для збереження ягід, адже запобігає їхньому загниванню та пошкодженню.

Тривале зберігання винограду: що потрібно знати про підготовку

  1. Щипцями або ножицями обріж сухі та зіпсовані ягоди.
  2. Недозрілі та перезрілі виноградини вилучи з грона.
  3. Ящики з дерева вистилай папером і помісти у них перебраний виноград.
  4. Після того як ти запакуєш виноград, потрібно перевірити поверхню тари. Вона має бути дуже рівною.

Як зберігати виноград на зиму: способи

  1. Підвішування. Грона підвішують на мотузки за прищіпки в прохолодному приміщенні, наприклад, на горищі. Мотузки розміщуй на різній висоті, щоб підвішені грона верхніх рядів не торкалися нижніх.
  2. У ящиках чи лотках. Їх перед цим потрібно застелити чистим папером. Кетяги розклади в один шар гребенями вгору.
  3. В холодильнику. Просто встанови температуру +2…-1°C. Вологість — 90-95%.
  4. Заморожування. Грона виклади на піддон одним шаром і помісти в морозильну камеру. Довше восьми годин тримати їх поза морозилкою не рекомендується. Затверділі грона розфасуй по пакетах, поміщаючи у кожен по кілька. Упакувавши, розклади в місці зберігання і тримай там, доки виноград не знадобиться.

Джерело Ukr.Media.

Читайте також: Медове вмивання допоможе омолодити шкіру