Орієнтовний час читання: 1 хвилина
3 серпня — Всесвітній день кавуна
Смачний і соковитий кавун заслуговує нашої любові, і це не просто так! Кавун не тільки дарує нам приємні смакові відчуття, але й має багато корисних властивостей, які позитивно впливають на різні системи та процеси в організмі.
Нині існує понад 1200 сортів кавунів, які вирощують в 96 країнах світу. В основному це країни з теплим кліматом. Лідер з урожаїв — Китай. Там вирощують 63 млн т, а наступне місце за Туреччиною — 3,8 млн т.
Найбільш відомою користью кавуну є його здатність нейтралізувати вільні радикали завдяки наявності антиоксидантів. Ці мінорні харчові речовини є дуже корисними, оскільки здатні знешкоджувати шкідливі продукти перекисного окиснення. Антиоксиданти, зокрема лікопен, який забезпечує червоний колір м’якоті кавунів, відомі своєю здатністю знижувати ризик захворювань на деякі види раку та серцево-судинні захворювання.
ДЖЕРЕЛО АНТИОКСИДАНТІВ
Ці мінорні харчові речовини доволі добре відомі завдяки здатності знешкоджувати вільні радикали — шкідливі продукти перекисного окиснення.
Червоний колір м’якоті кавунів забезпечується наявністю антиоксиданту лікопену.
У багатьох дослідженнях було підтверджено, що у людей з високим вмістом лікопену в крові зменшується ризик захворювань на деякі види раку та серцево-судинні захворювання.
Кавун містить найбільше цього антиоксиданту, якщо порівняти з усіма іншими фруктами й овочами, у тому числі з помідорами, у яких також доволі багато лікопену.
Краще обирати стиглі кавуни з яскраво-червоною м’якоттю. Кавуни без кісточок зазвичай також містять більше лікопену. Лікопен є пігментом з групи каротиноїдів, що захищають рослини від сонця, його великий вміст у кавуні гіпотетично зменшує ймовірність отримання сонячних опіків.
ЗДОРОВЕ СЕРЦЕ
Кавун багатий на амінокислоту цитрулін, що позитивно діє на кровообіг і сприяє зниженню артеріального тиску. Вже згаданий лікопен зменшує ризик серцевих нападів.
Звісно, на здоров’я серця комплексно впливає ваш спосіб життя. Їсти лише кавуни недостатньо — займайтесь спортом, не куріть, рідше споживайте сіль, цукор і насичені жири, дотримуйтесь порад лікаря щодо скринінгових обстежень.
КОРИСНИЙ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я СУГЛОБІВ
Кавун має природний пігмент бета-криптоксантин, що сприяє захисту суглобів від запалення. Результати досліджень демонструють, що регулярне надходження бета-криптоксантину зменшує ймовірність захворіти на ревматоїдний артрит.
ВАЖЛИВИЙ ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗОРУ
Одна середня скибка кавуна містить 9 — 11% від потрібної щоденної дози вітаміну А, що відіграє важливу роль у збереженні здоров’я очей.
ЗВОЛОЖЕННЯ
Соковитий кавун на 92% складається з води, тому це один із найпростіших способів запобігання зневодненню, особливо під час спекотних літніх днів.
Кожна клітина нашого організму постійно потребує рідини, і навіть невеликий дефіцит води призводить до відчуття млявості.
МОЛОДІСТЬ ШКІРИ
Вітаміни А, В6 і С, що містяться в кавуні, допомагають вашій шкірі залишатися м’якою, гладкою та пружною.
ПРИРОДНІ СОЛОДОЩІ
У стаканчику морозива міститься приблизно 300 калорій. У такій самій за обсягом скибці кавуна — всього 45,6 калорії. На відміну від багатьох десертів, він не містить жиру (тим більше трансжиру), холестерину та натрію.
Завдяки вмісту води кавун дає відчуття ситості. Із нього легко зробити сорбет: у блендері змішати м’якоть кавуна, трохи соку лайма та покласти в морозильну камеру до застигання.
КРАЩА ВИТРИВАЛІСТЬ
Високий вміст води в кавуні, антиоксиданти й амінокислоти збільшують ефект від тренування. Калій може зменшити судоми в тренажерному залі, а сік кавуна після фізичного навантаження запобігає болю в м’язах.
НЕ ПІДВИЩУЄ РІВЕНЬ ЦУКРУ В КРОВІ
Глікемічний індекс кавуна 80, приблизно стільки ж, як у кукурудзяних пластівців. Але споживання кавунів не створює великого глікемічного навантаження.
ЛЕГКЕ ЗАСВОЄННЯ
Перетравлення кавунів не потребує мобілізації великої кількості ферментів. Люди з розладами травлення зазвичай добре толерують помірну кількість цієї смачної ягоди.
Корисні поради:
- Обирайте кавуни, на яких немає вм’ятин, щербин і місць зі слідами удару. На дні дозрілого кавуна має бути жовта, а не біла пляма. Соковитий кавун, готовий до вживання, буде важчим, ніж нестиглий аналогічного розміру.
- Перед вживанням потрібно добре помити кавун. Зберігати в холодильну його можна до 5 днів. Ще один варіант — заморожений кавун, який можна використовувати в смузі.
- Експериментуйте. Додавайте шматочки кавуна в салат, він добре смакує з фетою. Зробіть кавунову «піцу», заправивши його скибки йогуртом, м’ятою, нарізаним мигдалем і ягодами. А залиті оливковою олією і морською сіллю кісточки можна смажити для смачної (та корисної) закуски.
Чи є протипоказання для вживання кавунів? Абсолютних немає. Вочевидь, людям із порушенням функції нирок не варто споживати забагато кавуна.
Що з нітратами? Дійсно, оскільки кавуни ростуть безпосередньо на ґрунті, то можуть накопичувати більше нітратів, коли використовуються відповідні добрива.
Але небезпека отруєння нітратами лишається низькою за умови помірного споживання кавунів.
Підготовлено за матеріалами Асоціації дієтологів України, сайт znaimo.gov.ua.
Читайте також: Додайте до щоденного меню кавуни і отримайте багато користі
- Компрес вилікує не тільки ангінуКомпрес найчастіше пов’язаний з процедурами, що зігрівають, і пахне спиртом. Але видів компресів багато, а деякі здивують вас своєю незвичайністю. Проте вони дуже ефективні.