fbpx

Подорож розчинної кави: від солдатських окопів до кожної кухні

Діліться інформацією з друзями:

Орієнтовний час читання: 3 хвилини

Хто першим придумав зробити каву розчинною? Щоб не підходити до питання авторства надто формально, дослідники пропонують «розпиляти» пальму першості між трьома винахідниками, які прийшли до відкриття незалежно один від одного – новозеландцем, американцем і англійцем.

Розчинна кава з’явилася вже понад століття тому.

Патент на винахід розчинної кави за №3518 отримав в 1890 р (випередивши своїх колег) новозеландський вчений Девід Стренг.

Тим часом історія не применшує заслуг ще однієї людини – американського винахідника, японця за походженням, Саторі Като. Темою його розробок було створення розчинного чаю. Вирішивши цю задачу, але з прикрістю переконавшись, що його дітище мало кого зацікавило, вчений почав експериментувати з кавою в надії, що цей напрям буде більш перспективним. І не помилився: в 1899 р вчений провів вдалі досліди, а незабаром по його розробкам почалося виробництво продукції в промислових обсягах.

Приблизно в цей же час жив в Гватемалі англієць на ім’я Джордж Констант Луїс Вашингтон теж вніс свій внесок в розробку технології виготовлення продукту. Завдяки його старанням був створений і, що дуже важливо, виставлений вже на світовий ринок розчинну каву під назвою «Red E Coffee» (на слух назва сприймається англомовними людьми, як «готову каву»).

Бум популярності напою припадає на час Першої і Другої світових воєн 

Спочатку новий напій був неароматным і зовсім несмачним, але з часом люди почали звикати до цього «напою ледачих».

Особливо добре його оцінили солдати в Першу Світову війну. Європейські солдати заварювали його прямо в окопі або на невеликих стоянках, ніж могли підняти собі настрій в довгі осінні та зимові дні.

У наступні роки рецептуру розчинної кави багато разів допрацьовували, і наприкінці 30-х в Швейцарії було отримано кави прийнятної якості, який знову ж таки отримав поширення серед солдатів у Другу Світову війну. Після війни закріпилася звичка сильніше. Особливо це було помітно у американських солдатів, у яких розчинну каву входив до пайок.

Як з’явилася кава Nestle

Ще одним стимулом для виробників виготовляти розчинну каву в великих обсягах стало кілька небувало врожайних на кавове зерно років. Щоб повністю переробити не тільки зерна, але і «некондицію» і відходи, уряд Бразилії в 1938 р уклало договір зі швейцарською компанією Nestle, профінансувавши програму щодо поліпшення смакових характеристик продукту. Вкладення себе виправдали – в той рік народилася відома сьогодні всім любителям напою, що бадьорить марка Nescafe.

Читайте також: Герой із Вараша – від ремонтника АЕС до сапера у ЗСУ