Це здається дивним, але мало хто бачив колись хек з головою, цю рибу завжди продають безголовими тушками чи філе. Але чому?
Хек належить до роду із сімейства мерлузових. Мешкає на континентальному шельфі Тихого та Атлантичного океанів на глибині від 50 до 900 і є промисловою рибою. М’ясо хека має відмінний смак та помірну ціну.
Дієтологи рекомендують м’ясо хека, оскільки воно легко засвоюється і містить в собі безліч корисних для організму вітамінів.
Дорослі особини досягають довжини 50-70 сантиметрів і ваги 2,5–3 кілограми. Тулуб риби плоске і витягнуте. М’ясо нежирне, ніжне і легко відділяється від більшої частини кісток.
Причин, за якими хек з головою не продають, декілька.
По-перше, причина криється у зовнішній зовнішності самого хека – якби ви хоч раз побачили в магазині голову хека, то ви, швидше за все, перестали б його взагалі купувати. Аж надто жахливо він виглядає!
Друга причина: його гострі та жахливі зуби, які вишикувані у роті у два кривих ряди. При обробітку хека з головою велика ймовірність поранитися про його гострі зуби та отримати травму.
Проте, якщо ви визнали обидві причини недостатньо серйозними, є ще третя. Мабуть, головна. Річ у тім, що на голову хека зазвичай припадає третина всієї довжини риби. А значить, і значна частина її ваги. Рибним виробництвам було невигідно перевозити товар, обтяжений великими головами.
Ось чому виловлений хек піддається процедурі обезголовлення прямо на рибальських судах. Тушки заморожують там-таки. А голови пускають на рибне борошно.
Читайте також:
- Лісник проводив до 5 «ухилянтів» лісами до Румунії за один раз
- Бур’ян чи весняна зелень: у чому користь портулаку та що з нього готують