Чи можна їсти кульбабу та як її приготувати: корисна порада і рецепти

Чи можна їсти кульбабу та як її приготувати: корисна порада і рецепти

Діліться інформацією з друзями:

Весною в українських дворах та лугах масово цвітуть кульбаби. Але мало хто знає, що це не лише звичний бур’ян, а й цінна їстівна рослина.

Українська правда у партнерстві з Національним медичним університетом імені Богомольця пояснила, кому і як можна вживати кульбабу, а також поділилася простими рецептами.

Що потрібно знати про кульбабу: користь і застереження

Кульбаба містить багато корисних речовин: калій, кальцій, вітаміни А, С і К, антиоксиданти та клітковину. Особливо цінними є її листя і коріння. Вони можуть сприяти травленню, покращувати обмін речовин і мають легкий сечогінний ефект.

Кульбаба містить в собі добру половину хімічних елементів таблиці Менделєєва. Натрій, калій, марганець, магній, алюміній, залізо, мідь, кальцій, а також вітаміни А, С, F і групи В.

Кульбаба допомагає при атеро­склерозі, захворюваннях печінки, каменях у нирках і жовчному міхурі та запальних захворюваннях нирок. Рослину також застосовують при отруєннях та інтоксикації, цирозі печінки, холециститі, низькому рівні калію, набряках, поганому апетиті, гастриті зі зниженою кислотністю, захворюваннях суглобів.

Сік з кульбаби – найцінніший тонізувальний і зміцнювальний засіб. Гіркі речовини кульбаби стиму­люють функції печінки, руйнують камені і виводять пісок із жовчного міхура.

Рослина має жовчогінну, жа­рознижувальну, проносну, відхар­кувальну, заспокійливу, спазмолі­тичну і легку снодійну дію.

Втім, перед вживанням важливо враховувати протипоказання:

  • не рекомендується людям із проблемами жовчного міхура, гастритом або виразкою шлунка;
  • також не варто збирати кульбабу поблизу доріг чи у забруднених місцях — краще на власному подвір’ї або в екологічно чистій зоні.

Перед вживанням листя слід вимочити у підсоленій воді, щоб зменшити гіркоту.

Рецепт 1: Весняний салат із кульбаби

Інгредієнти:

  • свіже листя кульбаби (попередньо вимочене);
  • варене яйце;
  • огірок;
  • зелена цибуля;
  • олія або сметана, сіль — за смаком.

Приготування:

Листя кульбаби дрібно нарізати, додати решту інгредієнтів, заправити олією або сметаною. Можна посипати насінням або горішками.

Рецепт 2: Домашній “мед” із кульбаби

Інгредієнти:

  • 300 квіток кульбаби;
  • 1 літр води;
  • 1 лимон;
  • 1 кг цукру.

Приготування:

  1. Залити квітки водою, довести до кипіння, варити 15 хвилин.
  2. Настояти відвар 6–12 годин, процідити.
  3. Додати лимон (нарізаний) і цукор, варити ще 1,5–2 години на слабкому вогні.
  4. Готовий мед зберігати в банках у прохолодному місці.

📌 Корисна порада:
Кульбаба — один із найпростіших способів урізноманітнити весняне меню з користю для здоров’я. Але обов’язково переконайтесь, що рослини зібрані в безпечному місці.

Читайте також: Лондон став “містом Кейджів” на фестивалі двійників зіркового актора