Якщо бути точним, то у квартирі рівнянки Любові Марущак аж два музеї. Експонати першого присвячені її чоловіку Вікторові Марущаку – легендарному керівнику заслуженого ансамблю танцю «Полісянка».
Любов Іванівна каже, що хотіла відкрити музейну експозицію в Міському будинку культури. Але їй сказали: тут немає місця, до ваших послуг краєзнавчий музей.
Збирали майже 40 років
Музей пивних кухлів теж займає великий простір кімнати і навіть частину передпокою. Кухлі скляні, керамічні, порцелянові, дерев’яні. «Ми їх збирали майже 40 років, – розповідає Любов Іванівна. – З чоловіком «захворіли» цими предметами. Все почалося ще при колишньому Союзі. Якось поїхали до моєї сестри у Ростов-на-Дону. Коли поверталися додому, мій чоловік на місцевому вокзалі купив пивний кухоль. Відтоді нас захопила пристрасть колекціонування.
У домашньому музеї Марущаків багато зарубіжних експонатів. І це неспроста. Ансамбль танцю «Полісянка» часто виїжджав на гастролі в різні країни. Подружжя звідти завжди привозило пивний посуд – з гербами, емблемами чи мотивами малюнків того чи іншого міста, гравіровані.
Любов Марущак показує оригінальні пивні кухлі з Болгарії, Чорногорії, Польщі, Греції.
– А як можна було не привезти, – продовжує вона, – цікавий сувенір з Німеччини, де також виступала з концертами «Полісянка». Німці, як ми знаємо, завзяті гурмани цього напою. Тут пивні кухлі роблять з дерева дуже великих розмірів. Один із таких і вручили моєму чоловікові. Нині цей кухоль займає почесне місце в домашній колекції.
Нині зарубіжні експонати поповнюють внуки Любові Марущак. Так, внучка Вікторія привезла оригінальний пивний посуд з Амстердама.
У передпокої виставлена галерея дерев’яних кухлів з Прикарпаття. Всі вони також цікаві за формою, гравіруванням, оздобленням.
Колекція тарілок зайняла «почесне місце» на кухні

Продовженням домашнього музею є колекція тарілок переважно місцевих виробників. Вони зайняли своє «почесне місце» на кухні – ними прикрашена вся стіна. Про них Любов Іванівна теж розповідає довго і з любов’ю: «Ці речі додають настрою, позитиву».
Василь ЗАКРЕВСЬКИЙ
Читайте також: Дошку пам’яті Віктору Марущаку відкрили у Рівному
- Як правильно варити картоплю, щоб вона була максимально смачною та корисноюБільшість із нас кидає очищену картоплю в холодну воду і ставить на вогонь. Це найпоширеніший спосіб… і водночас той, який забирає найбільше смаку та вітамінів. Олег АнтонюкРедактор сайту «Сім днів» і журналіст стрічки новин. Працює з оперативною інформацією, готує новини…

контент-менеджерка та журналістка редакції «Сім днів». Працює з соціальними темами, історіями громад, матеріалами про дітей і молодь, а також готує публікації для проєкту «Вулиці Героїв».
Від 2016 року працює контент-менеджеркою соціальних мереж редакції. Має досвід роботи рекламним менеджером у газетах «Вісті Рівненщини» та «Панорама». Долучається до підготовки новин, авторських матеріалів і контенту для онлайн-платформ.

