fbpx
Жири: які корисно їсти, а які ні

Жири: які корисно їсти, а які ні

Діліться інформацією з друзями:

Жири – це складні органічні сполуки, що забезпечують повноцінне функціонування органів та систем, підтримують життєво важливі функції організму людини.

При надмірному вживанні певні види жирів можуть збільшувати ризик серцево-судинних захворювань, раку, ожиріння, діабету 2 типу.

Складовим елементом жирів є жирні кислоти, які бувають насиченими та ненасиченими. Більшість продуктів з жиром містять обидва типи кислот.

За основним вмістом жирних кислот розрізняють насичені жири, які здебільшого є в продуктах тваринного походження: сало, смалець, жири з м’яса та в молочних продуктах та ненасичені жири переважають у продуктах рослинного походження та рибі. Ці два типи жирів визначаються, як потенційно корисні. Але вчені рекомендують, що краще споживати більше продуктів з ненасиченими жирами.

Шкідливі жири – це транс жири, які містяться у високооброблених рафінованих продуктах (здоба, випічка, фаст-фуд, солодощі, смажені продукти, напівфабрикати). Їх відносять до категорії не дуже корисних та рекомендують обмежити їх вживання в раціоні.

Загальний вміст жирів у раціоні залежить від індивідуальних потреб, активності та фізіологічних характеристик кожної людини. При вживанні певних жирів орієнтуйтеся на самопочуття. При його погіршенні відмовтеся від вживання даного виду продукту, що містить жир. Обмежте по можливості приготування страв шляхом смаження, а практикуйте запікати, варити, тушкувати або готувати на пару. Намагайтеся обмежити вживання сала, вершкового масла та продуктів, що містять транс жири.

При розумному споживанні жири будуть не стільки шкідливими, а й корисними для здоров’я.

Джерело: Рівненський обласний ЦКПХ

Читайте також: Позбавитись запаху поту без дезодоранту