Сезон полуниці – в розпалі, і саме час насолодитися цими запашними ягодами не лише свіжими, а й у випічці. Заливний пиріг із полуницею – чудовий варіант для літнього десерту: простий у приготуванні, але дуже смачний. У ньому добре поєднується пухке тісто на кефірі та солодка, трохи кислувата ягода.
Краще брати роз’ємну форму діаметром 25 см. Якщо ви візьмете меншу і пиріг буде вищим за 3-4 см, краї пропечуться, а центр – ні.
Інгредієнти:
- борошно – 350 г;
- яйця – 3 шт.;
- ванільний цукор – 8 г;
- цукор – 150 г;
- кефір 2,5% – 250 г;
- вершкове масло 72,5% – 100 г (+25 г для змащування форми);
- розпушувач – 1,5 ч. л.;
- полуниця – 300 г;
- сіль – дрібка.
Спосіб приготування:
Увімкніть духовку на 180 градусів. Дістаньте з холодильника масло та кефір, щоб вони нагрілися до кімнатної температури, пише шеф-кухар Євген Клопотенко.
Збийте яйця з цукром до білого кольору і значного збільшення в об’ємі.
Розтопіть вершкове масло. Додайте його разом із кефіром до збитих яєць і добре перемішайте.
З’єднайте просіяне борошно з розпушувачем, сіллю та ванільним цукром. Всипте сухі інгредієнти в рідку суміш і перемішайте до однорідного тіста.
Змастіть форму для запікання вершковим маслом і злегка притрусіть борошном. Вилийте тісто у форму.
Підготуйте полуницю: обріжте хвостики і занурте ягоди цілими в тісто.
Випікайте приблизно 50 хвилин. Готовність перевірте дерев’яною паличкою – вона має вийти сухою.
За бажанням посипте готовий пиріг цукровою пудрою перед подачею.
Читайте також: Психологи, собаки та коні: як реабілітували нацгвардійців із Рівного

Журналіст із багаторічним досвідом, працює з меморіальними матеріалами про Захисників України, локальними історіями та суспільними темами. У своїх текстах поєднує документальність і уважну роботу з особистими історіями та біографіями.
Працював відповідальним секретарем журналу «Київська старовина» та головним редактором газет «Ірпінський вісник» і «Ірпінь єдиний». Автор кількох книжкових видань. Має досвід соціологічної роботи в КМІС та участі в реалізації медійних проєктів.
