З яких грибів не можна варити суп: поради для безпечного приготування

З яких грибів не можна варити суп: поради для безпечного приготування

Діліться інформацією з друзями:

Гриби – смачний, але доволі підступний інгредієнт, який може стати причиною серйозного отруєння, а в окремих випадках – навіть смерті. Особливо обережним варто бути при приготуванні грибного супу: не всі гриби підходять для цього виду страви.

Експерти попереджають: деякі їстівні гриби при неправильному приготуванні можуть виділяти токсини. Розповідаємо, з яких грибів не можна варити суп, а які вважаються безпечними.

З яких грибів не варто варити суп

1. Пластинчасті гриби

До них належать грузді, рижики, лисички, сироїжки, сморчки. Вони здатні виділяти токсичні речовини під час варіння. Такий грибний бульйон може бути шкідливим для здоров’я. Якщо ж хочеться використати ці гриби – проваріть їх двічі у великій кількості води, зливаючи її після кожного кип’ятіння.

2. Перестиглі гриби

Старі, перезрілі гриби містять зруйновані білки, схожі за структурою на хітин, що важко перетравлюється і може спричинити алергічні реакції. Окрім того, такі гриби часто заражені пліснявою або паразитами. Варити суп із них категорично не можна.

3. Гриби, зібрані біля доріг

Навіть їстівні гриби, що росли поблизу автошляхів, можуть бути небезпечними. Вони вбирають у себе важкі метали, вихлопні гази, токсини з опадів, а іноді – навіть радіоактивні елементи. Під час приготування ці шкідливі речовини залишаються у бульйоні, що загрожує серйозним отруєнням.

Які гриби підходять для супу

Для приготування безпечного та смачного грибного супу найкраще обирати:

  • білі гриби
  • шампіньйони
  • опеньки
  • маслюки

Перед використанням гриби необхідно ретельно промити та почистити. Великі гриби краще розрізати на частини, а маленькі можна залишити цілими.

Щоб покращити смак страви, після першого варіння гриби рекомендують підсмажити – так суп матиме насиченіший аромат.

Пам’ятайте: краще утриматись від приготування страв із сумнівних або мало відомих грибів. Гриби – не той продукт, з яким варто експериментувати. Безпечне харчування – передусім.

Читайте також: Як захистити капусту від гусениць: ефективні природні методи