Через непросту ситуацію з пандемією чимало людей почали відчувати тривогу та стрес. Дати раду таким почуттям допоможуть якісний сон, фізичні вправи та правильне харчування.
Дослідження показали, що певні поживні речовини і харчові звички можуть зменшувати симптоми тривоги.
Яйця
Коли їсте яйця, не відмовляйтеся від жовтків. Саме вони містять такі мінерали, як холін і цинк, які знижують рівень занепокоєння. А дефіцит цинку – навпаки може викликати депресивну і тривожну поведінку. Два яйця містять 12 грамів білка, який допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.
Ключовим моментом є запобігання стрибків і падіння рівня цукру в крові, оскільки це змушує організм виробляти такі гормони як адреналін і кортизол, що може посилити симптоми тривоги.
Йогурт
Існує зв’язок між кишківником і мозком, який продовжують вивчати.
Вважається, що вживання продуктів, що сприяють розвиткові корисних бактерій, підтримує здоров’я як кишківника, так і мозку. Наприклад, переважна більшість рецепторів серотоніну розташована саме в слизовій оболонці кишківника. Дефіцит цього гормону може призвести до занепокоєння, депресії або інших порушень психічного здоров’я.
Краще вживати більш густий йогурт, наприклад, грецький, який містить більше жиру і білка, ніж звичайний. Перевірте перелік інгредієнтів на наявність «живих активних культур».
Лосось
Жирна морська риба (скумбрія, оселедець) містить жирні кислоти омега-3. Вони зменшують симптоми тривоги і викиди гормонів стресу, таких як кортизол і адреналін.
Можна насолодитися смачним сніданком із запеченого лосося і яєчні. Ця риба має протизапальну дію і також є хорошим джерелом білка.
Вівсянка
Складні вуглеводи, такі як вівсянка, перетравлюються повільніше, ніж прості вуглеводи. Ця страва багата клітковиною, тому допоможе довше залишатися ситим і підтримувати рівень цукру в крові.
Крім того вівсянка містить багато поживних мікроелементів: кальцій, залізо, магній, калій і B6.
Ягоди
Чорниця, малина і полуниця багаті на вітамін С – антиоксидант, який може допомогти знизити рівень занепокоєння і поліпшити настрій.
Один зі способів підвищити рівень вітаміну С і отримати їжу, багату на поживні речовини: збити смузі з ягодами, листовою зеленню (яка містить магній), горіховим маслом (для білка) і гарбузовим насінням (для цинку). Смузі багатий клітковиною і білком, які допомагають підтримувати стабільний рівень цукру в крові, а всі інгредієнти мають протизапальну дію. Ви також можете додати несолодкий йогурт або кефір, щоб отримати додаткові переваги ферментованих продуктів.
«Українська правда. Життя»