Аби отримати хорошу розсаду, а отже, добрий урожай, треба мати якісне насіння.
*Насамперед зробіть ревізію насіння, яке у вас є. Старе викидайте, не шкодуючи. Нагадаємо, що насіння капусти може зберігатися 4-5 років, цибулі – 3 роки, моркви – 3-4 роки, огірків, гарбузів – 6-8 років, петрушки, кропу, баклажанів та перцю – 2-3 роки, помідорів – 7-8 років, редиски, редьки, ріпи, буряків – 4-5 років, салату, шпинату – 3-4, гороху і квасолі – 5-6 років. Сіяти найкраще насіння, що пролежало 2-3 роки.
*Не висівайте насіння у щільну, важку землю, в суміш невідомого походження. Найкращий склад ґрунтової суміші для посіву та пікування більшості овочевих культур: 2 частини компосту, 1 частина тирси, 1 частина піску. Свіжу тирсу треба зволожити слабким розчином аміачної селітри або сечовини.
*Перед висіванням не забувайте спочатку полити ґрунтову суміш, інакше насіння затягне углиб землі з водою, і період появи сходів затягнеться.
*Не висівайте густо, інакше рослини будуть довгими, слабкими, можуть уражатися «чорною ніжкою».
*Пам’ятайте про оптимальний температурний режим. Загальне правило таке: до появи сходів температура вища, після появи сходів – нижча на 5-7°С вдень і на 10°С уночі.
*Не використовуйте для посіву посудини з поганим дренажем, застій води в яких призводить до загибелі насіння і сходів.
*Світло й тепло – основні складові успішного вирощування розсади. Брак освітлення призводить до викривлення та витягування розсади, що різко погіршує її якість і знижує подальший урожай. Додаткове освітлення збільшує шанси на успіх. Світловий день для розсади – 12-14 годин. Бажано освічувати рослини рано-вранці або ввечері.
*Не спізнюйтеся з пікуванням розсади. Для більшості овочевих культур це потрібно зробити після появи двох-трьох справжніх листків. Відтак рослини поливають і притіняють на 1-2 дні.
*Через 4-5 днів після пікування проводять перше підживлення рослин. Найкраще для цього використовувати розчини мінеральних та органічних поживних речовин. Підживлюють рослини раз на 10 днів, чергуючи мінеральні й органічні добрива.
*Не забувайте гартувати розсаду перед висаджуванням її на постійне місце. За 10 днів до цього ємності з розсадою виносять на 2-3 години на засклені лоджії, веранди, відчиняють вікна у кімнаті. Час перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують. Садять розсаду ввечері або в похмуру погоду. Горщики з рослинами та ямки перед висаджуванням рясно поливають.
Іванна ВЕРБЕЦЬ