Шпинат вважають суперфудом, бо він має низку надзвичайно корисних властивостей. Найперше – він низькокалорійний. Але містить багато вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів.
Покращує роботу серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Завдяки лютеїну шпинат допомагає запобігти хворобам очей і підвищити імунітет. Цей продукт нормалізує роботу сечової, лімфатичної та травної систем, благотворно впливає на функцію мозку. Шпинат містить достатню кількість заліза, необхідну для забезпечення киснем всіх клітин організму, що надає нам сил і енергії.
Однак у шпинату є ряд протипоказань до вживання. А деяким людям категорично не можна їсти шпинат.
При порушенні водно-сольового обміну. Людям, які мають захворювання печінки, нирок, нефрит, захворювання жовчного міхура та підшлункової залози шпинат суворо протипоказаний.
При сечокам’яній хворобі. Через велику кількість щавлевої кислоти, яка уповільнює процес засвоєння організмом заліза й кальцію і може стати причиною каменеутворення. Шпинат вбирає в себе пестициди, якими його обробляли при вирощуванні.
При подагрі. Через пурини, що входять до складу шпинату.
При виразці шлунка. Щавлева кислота, яка міститься в шпинаті, подразнює слизову оболонку шлунка, ще більше посилюючи запалення.
При схильності до алергії. Шпинат містить гістамін, який у деяких людей може викликати алергічну реакцію (розвивається протягом кількох годин після вживання у їжу).