fbpx

Секрети приготування майонезу

Діліться інформацією з друзями:

Щоб приготувати смачний домашній майонез, слід дотримуватися кількох простих правил вибору та підготовки компонентів цього соусу:

всі інгредієнти мають бути кімнатної температури;

якщо майонез готуємо з яєць домашніх курей, то його колір буде жовтішим. Чим свіжіші яйця, тим насиченішим буде колір. З магазинних яєць вийде світлий соус;

готуйте майонез на соняшниковій олії чи на суміші оливкової та соняшникової у пропорції 1:1, а краще 1:2. Можна й 1:3. Якщо взяти лише оливкову олію, особливо екстра-класу (Extra virgin), то соус буде гіркуватим на смак;

якщо додати олії більше, ніж у рецепті, майонез буде густішим. Так можна врятувати соус у випадку, коли суміш не стає густішою при збиванні. Якщо ж вам потрібен більш рідкий соус – додайте трохи води;

щоб урізноманітнити смак соусу, спробуйте додати до нього сушений або свіжий подрібнений часник, молотий чорний перець, паприку чи кріп. Кількість солі теж можна змінювати за смаком;

готовий домашній майонез зберігайте у холодильнику в герметично закритому посуді. Термін його придатності – не більше як 4–5 днів.

Інгредієнти можна збивати блендером або міксером.

Домашній майонез із гірчицею та лимонним соком

Інгредієнти: 2 сирих яйця; 1/2 чайної ложки солі; 1/2 чайної ложки цукру; 2 чайні ложки готової до вживання гірчиці; 250 мл рослинної олії; столова ложка лимонного соку.

Приготування:

Розбийте яйця у високу, але не надто широку посудину (для прикладу, в банку чи спеціальну чашу для блендера). Дійте акуратно, аби жовтки не розтеклися. Додайте сіль, цукор та гірчицю.

Опустіть блендер на дно і збийте суміш до однорідної консистенції. Далі, рухаючи блендером угору-вниз, продовжуйте збивати масу, поступово вливаючи олію.

Коли соус загусне, додайте лимонний сік і нову збийте масу блендером.

Домашній майонез без яєць

Соус, приготований за цим рецептом, виходить досить густим та має ніжний вершковий смак.

Інгредієнти: 150 мл молока будь-якої жирності; 300 мл олії; 2-3 чайні ложки гірчиці; 2 столові ложки лимонного соку; 1/2 чайної ложки солі.

Приготування:

До високої вузької посудини влийте молоко та олію. Занурте в масу блендер та збивайте, поки суміш не загусне. Додайте гірчицю, лимонний сік та сіль і збийте ще раз до однорідної консистенції.

Смачного!

Марія МАТВІЙЧУК