Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм

Діліться інформацією з друзями:

У селі Верба на Рівненщині працює ферма, яку можна сміливо назвати гастрономічною сенсацією. Юлія Хоміцька з чоловіком перетворили спадкову ділянку на прибутковий бізнес із вирощування равликів. Тут виготовляють дієтичне м’ясо, косметичний муцин і навіть коштовну ікру — ту саму, яку у Франції називають «перлинами Афродіти». Ферма вже стала туристичною локацією та готується до виходу на європейський ринок. Як працює равликова індустрія в Україні й чому ці молюски — не для лінивих, читайте в нашому матеріалі.

Перли Афродіти з Верби

Власниця екзотичної ферми вирощує десятки тонн дієтичного м’яса та дорогоцінну ікру, яка коштує тисячі євро за кілограм. У невеличкому селі Верба на Дубенщині народжується справжнє гастрономічне диво. Тут, серед звичайних українських полів, Юля Хоміцька створила бізнес, який здається фантастикою для наших широт. Її равликова ферма виробляє не лише дієтичне м’ясо, а й справжні «перли Афродіти» – равликову ікру, яка в Європі коштує декілька тисяч євро за кілограм. Юлія підкорила світ молюсків і каже, що равлики для неї – як діти.

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм - фото 1

«Равлики для мене як діти»

Вирощування равликів – справа доволі екзотична. Цей бізнес продовжує гарно розвиватися навіть в умовах війни. Прикладом може слугувати равликова ферма в селі Верба Дубенського району, яку очолює Юля Хоміцька. Тут вирощують десятки тонн цінного дієтичного м’яса на рік. Споживачам пропонують також равликову ікру.

– Равлики для мене як діти, дають колосальну енергію, – каже власниця ферми.

У цьому бізнесі зайнята її сім’я. Залучає вона до екзотичної роботи також односельчан. Ферма включена до проєкту «Рівненщина на смак», презентує себе як туристична локація.

Французьке натхнення та українська наполегливість

Для Юлії ідею вирощування равликів у 2018 році подав власник-співзасновник равликової ферми, її партнер Василь Вахнянин.

– Правда, значно раніше про цих молюсків почула від знайомих французів, – говорить пані Юля. – І коли пан Василь про них заговорив, подумала: мабуть, це не випадковість, таке собі дежавю. Почала заглиблюватися в цю тему в інтернеті. Знайшла інформацію, що це бізнес для лінивих.

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм - фото 2

– Чесно кажучи, я досі не знаю, в чому тут лінь? Бо насправді на всіх етапах переважає важка ручна праця.

Коли починала цей бізнес, один підприємець, не буду називати його прізвище, заявив: «У вас нічого не вийде!». Перепитала, чому? «Бо ви наші конкуренти!». Я відповіла: «У нас із часом краще вдасться!». Так і сталося.

– Починала справу з острахом, бо вона була незвичною, дивною для мене. Перших наших маленьких дитинчат купили в Коломиї й заселили на поле площею 50 соток, яке дісталося мені у спадок від бабусі. Сьогодні равликові плантації розташовані майже на 2 гектарах.

Технологія з європейським досвідом

Ми цю площу ранньою весною засіваємо перко, хоча це озима культура. Між її рядами встановлюємо дерев’яні щити. Вони служать для равликів і домом, і столом. Дім захищає їх від сонця, вітру, дощу, граду, а також від шпаків, ластівок, диких голубів. Птахів відлякуємо виготовленими з тканини летучими зміями та круками, які закріплюємо на вудлищі з тросом. Ворогами равликів є також миші, щурі, їжаки та вужі. Маленьким равликам, яким декілька днів, загрожують також… мурашки, які теж полюбляють білок!

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм - фото 3

Столи служать для «трапези». На них насипаємо дрібно перемелений корм, який збалансований в основному з сої, соняшника та кукурудзи. Кількість їжі коригуємо залежно від розмірів молюсків. І, звичайно, їм дуже до вподоби перко.

Ці тваринки не можуть жити без води. Тому вмикаємо для них полив протягом усієї ночі. Вода подається за допомогою комп’ютерної системи по каналах. Якщо йде дощ, систему відключаємо. Коли вмикаємо полив, зайти на поле практично неможливо. Усю територію рясно покривають равлики. Вода їх пробуджує, дає силу рухатися.

Живуть вони в загонах розміром 13, 15, 20 соток.

Під час поливу корм намокає, молюски відчувають його смак, запах і починають виповзати темної пори на щити. Мають гарний апетит! Я одного разу спостерігала, як один із равликів проковтнув навіть маленьку зернинку сої і кукурудзи.

А ще тваринки дуже люблять папір, бо це целюлоза. У раціон папір їм, звісно, не додаємо. Вони можуть з’їсти паперового цінника на ящику, де ми їх сушимо, маркуємо. Якщо ще не сплять.

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм - фото 5
Равлики снідають

Вони вдень не повзають – відпочивають, ховаючись під листочками перко і щитами.

Заселення равликів на поля відбувається з травня і до кінця червня. Маленькі равлики дуже повільні, непомітні. Але вже в серпні, вересні вечірньої пори можна побачити на щитах цілу армію молюсків. Це захоплює.

– У нинішньому році через погодні умови склалася критична ситуація. Була дуже холодна, пізня весна. Будемо надіятися на милість Бога, що осінь порадує теплом і равлики встигнуть вирости. У мене іноді таке враження, що кожну свою дитину знаю по імені.

З серпня починаємо збирати дорослого равлика першого сорту. Взагалі, наше завдання зібрати всіх, бо це наш «врожай».

Збирають ікру на мальок і для споживання

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм - фото 6

Юля Хоміцька розповіла, що на фермі також збирають ікру равликів. Спочатку необхідну кількість на мальок для поля, після цього – для споживання. Дотримуючись рецептури, її солять, додаючи перець, розмарин, інші спеції. У дегустаційні страви, які подають гостям, включають брускети з ікрою.

Вартість кілограма равликової ікри в Європі сягає декількох тисяч євро. В Україні – в рази менше.

Коли тут починали бізнес, вартість кілограма равлика була 9 євро, нині – 3 євро.

Для них є окреме спальне приміщення, де вони паруються, несуть ікру і стають батьками. Равлики – гермафродити, обоє народжують діток.

Душ приймають зранку і ввечері

З поля равликів переносять до теплиці. Тут їх миють протягом 5-6 днів, але не годують. Душ вони приймають зранку і ввечері. Це необхідно для того, щоб молюски очистили свій кишківник і були готові для продажу.

Після завершення процедури миття їх переносять на сушку. Найефективніший засіб – природний потік повітря. Електрична сушка чи якась інша для цього не підходять, бо равлик буде сильно втрачати свою вагу.

Поринувши у сон, він закривається плівкою муцину.

Равликів у стадії анабіозу кладуть у звичайні пластикові ящики, далі – в холодильник. Спати вони можуть більше року, але, звісно, головне завдання працівників ферми – їх продати або переробити у власному цеху.

Асортимент на будь-який смак

Равликова ікра з Верби: як українка виробляє делікатес по 3000 євро за кілограм - фото 7

Асортимент продукції великий. Тут готують різні страви. Зокрема, «Ескарго» – фарширований равлик у мушлі. Ця гаряча страва подається з різними соусами.

Холодна страва – мариновані равлики в банках. Їх можна додавати до піци, салатів, канапок тощо.

Равликів у живому вигляді або як напівфабрикати постачають у різні заклади харчування. Найбільшими споживачами є Київ, Львів, частково Рівне.

Взагалі, в Україні поки що слабо розвинена культура їх споживання. Тому, за словами пані Юлії, ми хочемо навчити українців їсти равликів, довести, що це смачно і корисно для здоров’я.

З муцину виготовляють косметику

– Взагалі, в ньому корисне все, – продовжує пані Юля. – Для прикладу взяти мушлю – це чистий кальцій. Я знаю людей, які її перетирають у порошок і в такому вигляді споживають.

М’ясо равлика є джерелом білка, який легко засвоюється в організмі, містить незамінні амінокислоти і навіть медичні препарати. Знаю, що в Італії в одному з інститутів виготовляють декілька різновидів медичних препаратів від кашлю, нежитю і горла.

За кордоном є косметичні салони, які використовують муцин навіть у чистому вигляді. Зібравши його, відразу наносять на шкіру. Я знаю лише декілька представниць слабкої статі, які мають свої салони у Львові й Одесі.

Ми маємо машинку, яка збирає муцин. Щоб отримати до 2 літрів цієї слизі, мені в неї треба завантажити 20 кілограмів молюсків.

Сухий сублімований муцин людей цікавить більше. Але ми поки що не розглядаємо ідею його сушки і заморозки. Бо ця сушка коштує 11 тисяч євро. Можна було б цим зайнятися, якби напрацювати продаж.

Зараз дуже популярно пускати равликів на обличчя, руки. Але такі маски повинна робити людина з медичною освітою і досвідом. Я, приміром, беру равликів на обличчя, руки і на ноги.

Зразки нашої продукції відправили за кордон

Равликова ферма має всі дозвільні документи на реалізацію продукції за кордон. Але через форс-мажорні обставини – коронавірус, війну – на великий європейський ринок поки що не вийшли. Хоча зразки продукції для подальшої співпраці відправили в 14 країн. Будемо бачити, як далі складеться ситуація. Як кажуть, курчат рахують восени.

Провели переговори з Англією та Іспанією про постачання ікри равлика. Це найдорожчий продукт сніжно-білого кольору, який є на фермі. Його ще називають перли Афродіти. Він є одним із головних інгредієнтів у харчуванні спортсменів, і не тільки їх.

– Цьогоріч сподіваємося отримати близько 40 тонн цінного дієтичного м’яса.

«Для діток організовуємо равликові перегони»

– Ми радо приймаємо в себе на фермі діток, – продовжує моя співрозмовниця. – Розповідаємо, як вирощуємо цих молюсків.

Я їм завжди кажу, що мої равлики також працюють над тим, щоб наші хлопці швидше здобули перемогу. Питають: «А як?». «Я равликів прошу, намовляю, і вони йдуть у сторону бойових дій і принесуть скоро нам переможну зірку». Це, звісно, жарти, але є дітки, які вірять, що це дійсно так. Бо так хочеться вже миру!

Діти з подивом дізнаються, що у равлика близько 25 000 зубів! Вони дуже люблять брати участь у равликових перегонах. В їхніх очах бачу цікавість і захоплення.

Між іншим, екскурсії для хлопчиків і дівчаток до 12 років безкоштовні.

Донатить на Збройні сили

– Ми постійно підтримуємо наші Збройні сили, – продовжує Юлія Хоміцька. – Ось нещодавно взяли участь у соціальному благодійному заході «Дубенська сила» на підтримку ветеранів та їхніх родин. Перерахували їм велику суму коштів.

Я як жінка не можу бути на передовій, у тилу працюю на Перемогу. Хочу, щоб ми швидше знищили це російське зло, щоб наша країна вистояла.

/