Зелень - шпинат

Як безпечно підготувати зелень до вживання

Листова зелень — шпинат, капуста, мангольд, салат — є цінною частиною раціону. Вона багата на вітаміни, клітковину, залізо, кальцій, калій. Але важливо не лише їсти зелень, а й правильно її мити. Через складну текстуру листя, особливо кучерявого, в ньому часто накопичуються пісок, бруд, мікроби та залишки пестицидів.

Чому важливо мити зелень?

Як пояснює директорка Альянсу боротьби з харчовими захворюваннями Ванесса Коффман, зелень часто вживають у сирому вигляді, без термічної обробки. А це означає — висока ймовірність інфікування у разі недбалого миття. Окрім того, неправильне зберігання (наприклад, у теплі чи без доступу повітря) сприяє стрімкому розмноженню бактерій.

Як правильно мити листову зелень

Як правильно мити листову зелень: для щільної зелені, такої як кале, капуста чи мангольд, спершу відірвіть листки від стебел, промийте кожен окремо під холодною проточною водою та, якщо зелень у пучках, обов’язково розділіть її й очистіть внутрішні згини.

Ніжну зелень — шпинат або салат — можна попередньо нарізати, після чого занурити у велику миску з холодною водою, обережно промити руками та повторити процедуру 2–3 рази, доки вода не стане чистою.

Після миття потрібно добре висушити, адже зайва волога прискорює псування: скористайтеся центрифугою для салату або промокніть листя чистим рушником.

Коли не обов’язково сушити

Якщо ви готуєте на парі, тушкуєте або бланшуєте — трохи вологи на листі не завадить. У таких випадках достатньо просто струсити зайву воду.

Поради зі зберігання

  • Зберігайте помиту зелень у контейнері з паперовим рушником або серветкою — вона поглинає надлишок вологи.
  • Не зберігайте зелень поруч із сирим м’ясом — це загрожує перехресним забрудненням.
  • Завжди мийте руки перед і після обробки овочів.

Правильне миття — простий, але важливий крок для безпеки харчування. Дотримання базових правил допоможе уникнути отруєнь і збереже максимум користі у кожному листку.