fbpx
Четвергова сіль: коли готували магічну спецію

Четвергова сіль: коли і як готували магічну спецію

Діліться інформацією з друзями:

У Великий четвер у народі є традиція готувати “четвергову сіль”. Її готують лише раз на рік — у Чистий четвер. Вважалося, що четвергова сіль має особливу силу, яка допомагає зберегти дім від негативного впливу зовнішнього світу та очистити енергетику приміщення.

Цей обряд пов’язаний з міфологічними уявленнями про силу та захисні властивості солі.

Вірування про четвергову сіль пов’язані зі святковими обрядами перед Великоднем, коли важливо було очистити дім від зла та забезпечити його захист від негативної енергії. Вважалося, що четвергова сіль має особливу силу, яка допомагає зберегти дім від негативного впливу зовнішнього світу, заспокоює духовний світ і помагає очистити енергетику приміщення.

Готувати четвергову сіль можна було тільки один день в році – в Чистий четвер перед Страсною п’ятницею. А використовувати – весь рік.

Четвергова сіль – це запечена спеціальним чином чорна сіль, що, за повір’ями, наділена особливим релігійним змістом. Вона згадується у Старому Завіті. Пророк Єлисей застосував її для очищення від гіркоти водного джерела у місті Ієрихон. Він помолився Богові і кинув сіль у воду. Тоді вода стала придатною для пиття.

Один з рецептів приготування Четвергової солі

Щоб правильно запекти четвергову сіль, вам знадобиться 1 кг кухонної солі та 10 столових ложок житнього борошна. Треба змішати сіль і борошно в чавунній сковороді за допомогою дерев’яної ложки і ставити на слабкий вогонь.  Сковороду нагрівають, і продовжуючи помішувати сіль, тричі читають над нею молитву “Отче наш” або спеціальну — для солі “Чистий Четвер, від черв’яків і від всякого зла збережи і помилуй”. Цю суміш треба постійно перемішують, поки вона не стане чорною і не почне диміти. Після цього зняти сковороду з вогню і дати солі охолонути. Зберігають готову сіль в полотняному мішечку.

У день Чистого четверга, четвергову сіль освячують в церкві, після чого її використовують для освячення дому та різних предметів. Для цього, звичайно, використовують спеціальну формулу освячення та обрядовий спосіб розподілу солі в приміщенні.

Читайте також: Якість продуктів, які реалізуються поза ринками Рівненщини, не перевіряється