Пости відомі з давніх часів. Постив Мойсей, постили цар і пророк Давид, пророк Ілля, Іоанн Предтеча, Ісус Христос і апостоли. Пізніше піст увійшов у всі монастирські статути. Вчителі Церкви, святі отці вважали піст важливим елементом аскетизму.
Але піст – це не лише обмеження в їжі, відмова від м’ясного, молочного, масного та вина. Піст – це самообмеження і боротьба з пристрастями, спокусами, і, звичайно ж, примирення з ворогами і прощення образ.
Розпочався Великий піст – головний із постів православної церкви. Його дотримання передбачає вживання лише рослинної їжі, а у певні дні навіть обмеження олії та варених страв.
Для людей, котрі мають проблеми зі здоров’ям, вагітних, дітей та жінок, які годують немовлят, існує полегшений варіант. Лікарі ж радять усім, хто дотримується посту в будь-якій формі, ретельно обдумувати свій раціон, зважаючи на захворювання.
У піст в раціоні зменшується кількість білкових продуктів, вони зазвичай замінюються вуглеводами, що не є добре для нашого здоров’я. Адже у кишківнику виникає дисбаланс.
Білкова їжа (хоча б рослинного походження) обов’язково має бути на столі. Це – бобові, соєві продукти. Варто лише пам’ятати, що рослинний білок, на відміну від тваринного, набагато гірше засвоюється нашим організмом. Зниження ж у раціоні білків тваринного походження спричиняє дефіцит незамінних амінокислот. А це може стати причиною дистрофії підшлункової залози – меншою буде кількість ферментів, які нею виробляються.
Відбудуться зміни й у секреторній функції шлунка. Через відсутність незамінних амінокислот може спостерігатися дистрофія слизової оболонки. Тому медики не рекомендують дотримуватися строгого посту людям з хронічними захворюваннями, особливо шлунково-кишкового тракту. За наявності таких збоїв у здоров’ї церква рекомендує хворим вводити у раціон нежирні сорти риби, кисломолочні продукти, іноді молоко. Не рекомендовано постити людям похилого віку, вагітним, матерям, які годують грудьми, та дітям до 12 років. Вони можуть постити за бажанням, але не частіше 2-3 разів на тиждень – щось на зразок розвантажувальних днів.
Інколи під час посту надають перевагу борошняним виробам, макаронам, картоплі та хлібу тонкого помелу. Надмір цих продуктів негативно впливає на мікрофлору кишківника. А от каші, хліб грубого помелу, зелень, овочі та фрукти навпаки – стимулюють його роботу. Така їжа виконує в організмі роль своєрідного пилосмока.
Під час строгого посту, коли потрібно утримуватися від м’яса, риби, молочних продуктів, яєць, знижується детоксикаційна функція печінки, зменшується вироблення та виділення нею жовчі. Це може бути причиною жирового переродження печінки і розвитку жовчокам’яної хвороби.
Щоб уникнути таких неприємностей, лікарі радять щодня випивати 100-150 мілілітрів яблучного, морквяного чи яблучно-морквяного свіжовичавленого соку. Вживання його тричі на день за 15 хвилин до їжі активізуватиме роботу печінки. Для профілактики застою жовчі добре пити гарбузову чи оливкову олію (по столовій ложці, теж тричі на день до їжі), лимонно-медову суміш (чотири лимони перекрутити на м’ясорубці, додати склянку меду і склянку нерафінованої оливкової олії. Все перемішати, зберігати в холодильнику. Споживати столову ложку суміші тричі на день до їжі). Але за умови, що немає захворювань жовчного міхура, жовчокам’яної недуги. Добре пити під час посту і відвар шипшини. Це чудовий антиоксидант, що має слабку жовчогінну дію.
Надія ПРИШЛЯК За матеріалами net.zt.ua