Це унікальний ферментований напій, виготовлений із коров’ячого, козячого або овечого молока. Його особливість у заквасці – кефірному грибку, в якому уживається багато мікроорганізмів.
Це і молочнокислі стрептококи, молочнокислі, оцтовокислі бактерії, а також дріжджі. Одні бактерії створюють молочну кислоту, інші – ароматичні речовини. А дріжджі «з’їдають» частину молочного цукру і переробляють його в етиловий спирт, утворючи вуглекислий газ, який і надає кефіру характерний освіжаючий «фірмовий» смак. Про переваги цього напою розповіла відома дієтологиня Світлана ФУС.
Ще у 1908 році імунолог Ілля Мечников зазначив, що ферментовані продукти – сквашене молоко, кефір і квашені овочі благотворно впливають на здоров’я та довголіття і припускав, що молочнокислі бактерії, які містяться в них, пригнічують ріст шкідливих організмів у кишківнику.
На відміну від інших молочних продуктів, кефір містить дуже мало лактози, тому що більша її частина (завдяки спеціальному грибку) перетворюється в молочну кислоту, піровиноградну кислоту і надзвичайно важливий екзополісахарид кефіран. Саме він має протимікробні і цілющі властивості, здатний знижувати рівень холестерину в сироватці крові. Крім того, власне кефіран і зміцнює імунітет.
– Кефір як натуральний молочнокислий напій з мікробіологічної точки зору є надзвичайно цінним і унікальним пробіотиком, оскільки містить до 40-50 різних штамів бактерій і дріжджів. У йогурті зазвичай залучено тільки два штами – термофільний стрептокок та болгарська паличка, – наголошує дієтолог.
Чому варто включати кефір у свій раціон? Бо:
- сприяє відновленню балансу кишкової мікрофлори, особливо після курсу лікування антибіотиками;
- містить пробіотики, які пригнічують ріст шкідливих бактерій у кишківнику;
- багатий вітамінами А, B2, В12, C, РР, мінералами, ферментами і амінокислотами;
- підвищує імунні функції організму;
- багатий на легкозасвоюваний кальцій та білок;
- підходить для людей з легкою формою непереносимості лактози;
- його просто зробити самостійно, додавши кефірну закваску в молоко і зачекавши 24 години.
Свіжий кефір має легку послаблюючу дію, триденний навпаки, – закріплює.
Світлана Фус радить який саме кефір обрати:
– Купуйте натуральний продукт. Уникайте кефіру зі смаком фруктів. Він смачний. Та, на жаль, у ньому мало натуральних фруктів і ягід, проте багато цукру, ароматизаторів і смакових добавок. Краще придбати звичайний кефір і вдома додати до нього свіжі або заморожені фрукти і ягоди. Коли дивитеся на жирність продукту, обирайте той, де жиру 3,2%. Пам’ятайте: кефір, що не містить жирів, позбавлений цінних жиророзчинних вітамінів A і D. Щільність напою не впливає на його поживну цінність і на кількість корисних бактерій. Якщо полюбляєте густий продукт перевірте, чи має він у складі штучні загусники, стабілізатори і крохмаль. Зверніть увагу на термін придатності. Найкорисніший той кефір, який має термін придатності від 36 годин до 15 діб. Тоді в ньому більше живих бактерій, він направду більш корисний.
До речі, дієтолог не радить так звану «кефірну дієту» або розвантажувальні дні суто на цьому напої.
Кефір протипоказаний тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку, при гіперацидному гастриті. Його не рекомендують при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при панкреатиті.
Знайте міру: дорослій людині достатньо 250-300 мл кефіру на добу. Пийте його регулярно і будьте здорові.
Надія ВАНЧЕНКО