З понеділка, 15 лютого, стартувала Масниця, яка тривала упродовж цілого тижня. Традиційно в ці дні печуть млинці, бо вони – головне частування свята.
Круглої форми млинець – як символ сонця – за повір’ями повинен уберегти від різних напастей і надати здоров’я. Відома дієтологиня Світлана ФУС розповіла, наскільки корисна ця традиційна страва.
Щоб не нашкодити своєму здоров’ю під час Масного тижня, важливо враховувати кілька аспектів:
- склад млинців – якість і калорійність інгредієнтів
- кількість з’їдених млинців
- час їх прийому.
Звісно ж, існує безліч рецептів приготування млинців. Традиційний для української кухні рецепт включає борошно, яйця, молоко. Смажать їх на рослинній олії. Подають обов’язково зі смачними доповненнями – вершковим маслом, медом, сметаною, джемами та різними начинками.
– Важливо знати, що 10 простих млинців вагою близько 300 г можуть містити до 30 г жиру (це приблизно 3 столових ложки), а їх калорійність – близько 600-800 ккал. І це без урахування начинок, – наголошує дієтолог. – Отже, бажано не переїдати. До того ж не варто вживати млинці на вечерю.
Найкращий час для такої їжі – сніданок або другий сніданок. Звісно, млинці бувають різними. Краще зробити їх менш калорійними.
Для прикладу, не додавати в тісто рослинну олію, а змащувати сковороду перед випічкою кожного млинця невеликою кількістю жиру. Або замінити молоко водою. Сорт борошна особливої ролі не грає. В одному млинці, як правило, його буде не більше ніж 10-20 грамів. І якщо борошно гречане, рисове, зі спельти чи якесь інше, все одно доступність вуглеводів буде високою, як і в пшеничного. Іноді в тісто для млинців додають перемелені вівсяні пластівці, висівки, морквяне або гарбузове пюре. Такий склад містить більше вітамінів і харчових волокон.
Для людей із непереносимістю глютену, який міститься в звичайному пшеничному борошні, можна готувати млинці на безглютеновому борошні (гречане, кукурудзяне, рисове тощо).
Дієтолог наголошує: якщо активно налягати на млинці та ще й з калорійними начинками і робити це щодня, то самопочуття точно не покращиться. Особливо обережними варто бути людям, у яких є хвороби травної системи. Головне – не переїдати, знати міру і вибирати здорову і якісну їжу. Це правило справедливе не лише для млинців.
Марія МАТВІЙЧУК