Коли мікрохвильові печі тільки-но з’явилися на ринку, разом з ними відразу ж поширилися страшилки: «Їжа з мікрохвильовки викликає рак».
А ще казали, що така їжа переповнена канцерогенами. Коли купуєте цю річ, продавці переконують, що «саме ця модель печі екранована від випромінювання і безпечна для здоров’я». Отже, небезпека все ж існує?
– Звичайно, – сказали у сервісному центрі з ремонту побутової техніки. – Якщо запхати руку в мікрохвильовку, то можна отримати опік. Як, зрештою, і в будь-якій духовці. От тільки підсмажитися в мікрохвильовці вам не вдасться. Тому що всі сучасні моделі обладнані не просто блокуванням при роботі пічки, а й захистом від дітей при виключеному приладі.
У роботі мікрохвильової печі використовуються радіохвилі. Як у звичайному радіоприймачі, тільки більш потужні й зовсім інших частот. Ми щодня випробовуємо на собі вплив радіохвиль різних частот – від мобільних телефонів, телевізорів, комп’ютерів тощо. Хвилі у мікрохвильовій печі, скеровані на продукт, зв’язують білок, що відбувається і під час приготування їжі. Після закінчення процесу жодних залишкових випромінювань у їжі не залишається. Страва з мікрохвильовки така ж «шкідлива», як і та, що приготована на звичайній плиті.
Коли ми поцікавилися у гастроентерологів щодо безпечності чи, навпаки, шкідливості мікрохвильовок, їхні думки розійшлися. Одні кажуть, що не можна однозначно стверджувати, що їжа, приготовлена у такій печі, безпечна, але те, що страва з мікрохвильовки канцерогенна – повна нісенітниця. Вона може бути такою лише тоді, коли у виробі містяться шкідливі речовини. У процесі готування вони з’явитися не можуть. Канцерогенні речовини утворюються, якщо господині з метою економії смажать котлети чи рибу на переробленій олії. Це можливе на звичайній сковорідці та на газовій плиті. А от стояти поруч із мікрохвильовкою, яка працює, переконують медики, справді шкідливо.
Разом з тим американські вчені заявляють, що завдяки мікрохвильовкам в Америці зменшилася кількість захворювань на рак шлунка. Бо продукти, що готуються у мікрохвильовій печі, не потребують жирів. Спосіб приготування нагадує найменш шкідливий – паровий. А ще мікрохвильові печі через швидке приготування зберігають у страві вдвічі більше вітамінів та мінералів.
Минулого року Всесвітня організація охорони здоров’я видала вердикт: у мікрохвильових печах використовується випромінювання, що не має шкідливого впливу ні на людину, ні на їжу. Єдине «але»: вживлені серцеві стимулятори можуть бути чутливими до інтенсивного потоку мікрохвиль. Тому ВОО рекомендує тим, хто має кардіостимулятори, відмовитися від мобільних телефонів і мікрохвильовок.
Галина ЯРЕМА