fbpx

Як доглядати за кухонними ножами

Діліться інформацією з друзями:

Кухонний ніж – абсолютно незамінний інструмент на кожній кухні. Він має бути зручним у використанні, мати хорошу міцність та бути стійким до появи іржі. Щоб ніж прослужив вам довше, слід правильно за ним доглядати.

Зберігайте ножі окремо від інших столових приборів (ложок, виделок)

Контакт ножів з іншим кухонним приладдям призводить до швидкого затуплення їхніх лез. Крім того, нерідко в лотку із посудом з’являється волога, яка сприяє появі іржі. Тому заведіть для ножів окремий лоток або зберігайте їх на спеціальних магнітних тримачах.

Не кладіть ножі в раковину

Навіть якщо до ножа прилипли часточки їжі, не варто кидати їх у раковину та залишати там на довгий час. По-перше, це небезпечно, оскільки так можна поранитися під час миття посуду. А, по-друге, від тривалого перебування у воді ножі (навіть із нержавіючої сталі) можуть покритися плямами іржі. Тому мити їх варто відразу після використання. Особливо цього потрібно дотримуватися після нарізки фруктів і томатів. У їх складі містяться кислоти, через що на лезі також може з’явитися іржа.

Мийте ножі вручну

Якщо ви миєте ножі в посудомийній машині та ще й з іншим кухонним приладдям, якнайшвидше відмовтеся від цієї затії. У такого підходу набагато більше мінусів, ніж ви могли подумати. По-перше, за якийсь час на ножах з’являться сліди іржі. До того ж вони швидше тупитимуться. Крім того, якщо у ваших ножів дерев’яні руків’я, вони можуть деформуватися після частого миття в посудомийці. Тому, якщо вам не хочеться витрачати гроші на покупку нових ножів, мийте їх вручну.

Окремі ножі для різних видів продуктів

Щоб уникнути швидкого затуплення лез, радимо використовувати окремі ножі для різних видів продуктів.

Вчасно та правильно заточуйте ножі

Працювати з тупим ножем важко та небезпечно. До того ж витратите набагато більше часу на готування. Частота заточування леза напряму залежить від того, як часто ви використовуєте ніж. Важливо також з якого матеріалу зроблена обробна дошка. Значно скорочують термін служби ножів поверхні з металу, каменю та кераміки.

Заведіть звичку вчасно точити ножі. Працюючи з гострим ножем, ви не тільки заощадите свій час, але і виконаєте порізку всіх продуктів максимально якісно.

Дотримуючись цих простих рекомендацій, ви зможете продовжити термін служби кухонних ножів.

Марія МАТВІЙЧУК