fbpx

Вінтажна, але ефективна: як користуватися гейзерною кавоваркою

Діліться інформацією з друзями:

У сучасному світі гейзерна кавоварка явно недооцінена. Якщо говорити глобально, то кавоварка гейзерного типу – це «прабабуся» сучасних електрокавоварок. Адже вони працюють за схожим принципом: кава заварюється парою під тиском.

Анатомія

Гейзерна кавоварка складається з трьох частин: резервуару-основи для води, фільтру для меленої кави і накопичувальної ємності для звареного напою. До речі, в Італії, де кавування виведене в режим культу, гейзерная кавоварка носить назву «moka express». Нею користуються практично в кожній італійській родині.

Вперше такий пристрій з алюмінію з характерним незграбним дизайном було створено італійцем Альфонсо Біалетті ще в 1933 році. До речі, цей бренд і нині вважається одним із кращих серед виробників гейзерних кавоварок. Від часу винайдення і донині в конструкції таких пристроїв практично нічого не змінилося. Хіба що нині є моделі з емальованим покриттям або виконані не з алюмінію, а з нержавіючої сталі. Хоча класикою, як і раніше, залишається гранована алюмінієва ємність у формі пісочного годинника.

Принцип роботи кавоварки

У нижній частині кавоварки під час нагрівання води утворюється пара. Чим вища температура води, тим більше буде пари і тим сильніше вона буде тиснути на воду. Коли вода внизу закипає і тиск зростає, вода буквально виштовхується нагору через носик кавового фільтра, проходячи через мелені зерна кави. Що примітно: при цьому кавова гуща залишається всередині фільтра. В результаті готовий і чистий напій збирається у верхньому резервуарі.

Якщо порівнювати напій, приготований у гейзерному пристрої, зі звареним у звичайній турці, то перший має більш насичений і яскравий аромат. Така кава не матиме осаду, як після турки.

Правила приготування

Все гранично просто. У нижній резервуар заливаємо очищену воду, не до країв, а до спеціального клапана, який допомагає регулювати тиск під час приготування кави.

У кавовий фільтр засипаємо мелену каву (чим більше, тим міцнішим вийде напій). Для такої кавоварки краще вибирати середній або великий помел зерен. До речі, деякі кавові гурмани збагачують смак кави за допомогою улюблених спецій: кориці, кардамону, гвоздики або перцю. Додати їх можна на цьому етапі безпосередньо в сам фільтр. Його вставляють у нижню частину кавоварки.

Після цього верхню частину кавоварки накручують на нижню. Робити це потрібно досить щільно, щоб між обома деталями не було щілин. Інакше внутрішнього тиску може не вистачити і кавоварка просто не спрацює.

Зібрану кавоварку ставимо на плиту. Трішки зачекайте, поки вода в нижній частині закипить, пройде крізь кавовий фільтр і порадує нас ароматним і міцним напоєм. До речі, у момент закипання води можна почути характерний шиплячий звук, який сигналізуватиме про те, що кава готова. Тепер її залишилося лише розлити по чашках.

Для любителів кави з молоком:

щоб не додавати в гарячу каву холодне молоко, залийте його трохи у верхній резервуар для готової кави – молоко нагріється від кавоварки і одразу змішається зі свіжою кавою.

Догляд за кавоваркою

Гейзерні кавоварки у плані догляду невибагливі. Після приготування кави дайте їй охолонути. Потім розберіть, викиньте кавовий жом та ретельно помийте теплою водою. Така кавоварка може служити багато років: у металевій конструкції ламатися в принципі нічому. Однак є один нюанс. У резервуарі для збору готової кави на нижній частині знаходиться спеціальний силіконовий ущільнювач, який забезпечує «тісний контакт» верхньої і нижньої частин кавоварки. За кілька років м’який матеріал від тертя між двома металевими деталями починає стиратися. Його можна замінити. Знайти такий ущільнювач можна в будь-якому спеціалізованому магазині. Коштує він недорого.

У наш час гейзерна кавоварка виглядає не просто старомодним пристроєм із бабусиної скрині, а є цілком гідною альтернативою сучасним електричним каво-машинам. До її головних плюсів варто віднести довговічність, простоту і однозначно приємний цінник – вона обійдеться в рази дешевше за будь-яку електричну. А ще вона варить смачний еспресо. І це – найголовніше.

Надія ВАНЧЕНКО