Серед городнього розмаїття жителів Рівненщини з’явилася колись така знайома нам нині рукола. Вона є близькою родичкою капусти і гірчиці. До того ж має безліч назв.
А якщо ви зустрінете її в рецептах, то знайте, що все це одне й те ж: аругула, рокет-салат, ерука, інду, гусеничник, гулявник. Пряна трава володіє рядом корисних властивостей і відмінно поєднується за смаком з овочами.
У стародавні часи руколу любили не тільки за насичений і гострий горіхово-гірчичний смак. У Стародавньому Єгипті з руколи готували спеціальний напій для нареченого на весіллі. Єгиптяни вважали її потужним афродизіаком. У Стародавньому Римі рукола була однією з головних приправ на столах знаті. В азійських країнах нею лікували болі в животі та горлі. В Індії олією руколи гоїли хвороби шкіри, усували мозолі. У XVI столітті королева Англії Єлизавета I не сідала обідати, якщо за столом не було руколи. У Франції ж XVIII століття її називали «рослиною співака» за дивовижну здатність повертати втрачений голос.
Мода на руколу прийшла до нас із Середземномор’я. Саме італійські, грецькі, іспанські салати відомі додаванням цього інгредієнта. Трава містить багато вітамінів групи В, фолієвої кислоти, вітаміну С, калію, магнію, цинку, заліза і селену. Всі вони зміцнюють імунітет, борються з бактеріями. Унікальні речовини флавоноїди укріплюють стінки кровоносних судин. Рукола допомагає виводити холестерин, зайву рідину. Вона просто знахідка для холериків, бо відмінно впливає на нервову систему. Новітні дослідження показали, що рукола допомагає у боротьбі з гастритом і виразкою шлунка, а також не дає розвиватися деяким раковим клітинам.
Хороша ця «горіхова травичка» для схуднення і підтримки краси. Той, хто бажає мати струнку фігуру, зрадіє низькій калорійності руколи: у 100 грамах – всього 25 калорій. Помічено: якщо руколу їсти регулярно, то нігті стануть міцнішими, а волосся блискучим. Що ж стосується зовнішнього застосування, то з руколи можна робити омолоджуючі маски. Шкіра стає більш пружною.
Зараз рукола популярна у всьому світі, її широко культивують. Така любов пов’язана в тому числі й з чудовими корисними властивостями цієї рослини. Рукола нікого не залишить байдужим – її специфічний смак або підкорює назавжди, або не переноситься на дух.
Оскільки трава є зеленим мультивітаміном, її залюбки використовують як прекрасний компонент у розмаїтті кулінарних рецептів. Рукола (не маючи конкретних протипоказань) дасть волю фантазії любителів кухонної релаксації. Тому запрошуємо вас насолодитися таким чудовим компонентом салатів, м’ясних та рибних страв на всяк смак. Можна зауважити лише, що в овочевих салатах з руколою варто використовувати не майонез, а олію (ту, яка вам більше до смаку) і приготувати смачну заправку з оцтом сіллю та перцем. Бажаємо смачних та цілющих експериментів усім на здоров’я.
Підготувала Галина ГРИЦЮК