Новий рік – кому свято, а кому справжня «кара Божа». Мова про жінок, котрі, не присідаючи, зранку до вечора, мов білка в колесі, крутяться на кухні, готуючи для родини вишукані новорічні страви. Відтак, коли настає пора сідати до святкового столу, господиням, бува, уже світ не милий. Як облаштувати все так, щоб свято справді було святом?
Про це розмова журналіста «7 днів» з відомою рівненською кондитеркою Юлією ХАЖАНЕЦЬ.
– На свята у нас зазвичай столи ломляться від страв, добра частина з яких викидається на смітник. Жінки з ніг падають, чаклуючи на кухні. Чи є потреба готувати зайве, мовляв, як Новий рік зустрінеш, так і проведеш, щоб пізніше викидати те, що не осилили домашні?
– Для мене Новий рік – це лише початок року і ніяк не велике свято, щоб масштабно закупляти море продуктів, готувати зайві страви, аби стіл не був пустим. Я готую не багато, але то мають бути якісні страви. І нехай їх буде вдосталь, але без перебору, щоб дарма не витрачати свій час, енергію на процес приготування. Вільний час відведу ліпше на спілкування з рідними, аніж буду годинами крутитися на кухні, щоб потім викинути у смітник залишки своїх творінь.
Щодо забобонів, мовляв, як зустрінеш Новий рік, так і проведеш його, то я в таке не вірю. Адже передбачити, що буде в прийдешньому році, неможливо. А зустріти Новий рік в ілюзії, що так ситно, весело і святково буде весь рік, то абсурд. Святкування треба провести з гарними думками, загадати бажання (а як без цього) і, звичайно, подякувати Богу за прожитий час.
– Особисто ви що готуєте на Новий рік і Різдво?
– 3азвичай до столу сідаємо після 22-ої години, а це вже пізній час для прийому тяжкої, жирної їжі, тому страви в нас легенькі, корисні та смачні.
Наприклад, на Новий рік уже став традиційним для моєї родини салат з кальмарами, котрий замінив «Олів’є». Цю страву я смакувала в італійському ресторані і вона мені так сподобалася, що готую її своїй родині, адже він легко засвоюється, корисний і легенький. Крім салату, для себе готую рибу, запікаю зазвичай, а чоловікові і сину – якусь м’ясну страву. Звісно ж не обходиться Новий рік без цитрусових. Перевагу віддаю мандаринам, адже вони найсмачніші саме на новорічно-різдв’яні свята.
Різдво – особливе свято, тут уже кількість страв збільшується, адже завжди на Різдво як не ми, то до нас приїжджають гості. Гостей приймати я люблю понад усе.
З традиційних страв – кутя, печене м’ясо та ковбаса, які я сама мариную та печу. Риба смажена, запечена, узвар, рибна юшка з білими грибами, домашній хліб, завиванець з розтяжного тіста з сухофруктами (чорнослив, курага, родзинки і три види горіхів) тощо.
– Як можна зекономити на продуктах?
– Головне не панікувати, не поспішати, не дивитися на людей, котрі хапають продукти, і собі бігом брати те саме, бо всі беруть. Напишіть приблизне меню, складіть список закупів і тоді зайвого не купите. А коли не знаєш, що готувати, а береш про всяк випадок все підряд – точно витратиш в рази більше.
– Де краще скуповуватися (ринок, супермаркет, невеличкі магазини) і чому?
– Я купую і на ринку, і в супермаркеті. Скрізь, де буваю. Спеціально не їду для закупів, а купую тоді, коли буваю в місті, коли роблю заготовки для свого кондитерського хобі.
– Як не купувати непотрібне, тобто не вестися на рекламу і різні маніпуляції?
– Реклама – це і добро, і зло водночас, адже вона впливає на наше життя і примушує купувати те, що нам не потрібно. Аналізуйте, думайте при купівлі продуктів, вмійте стримувати свої бажання, працюйте над собою і не давайте рекламним трюкам ввести вас в оману. Поспіхом не купуйте, тоді зайвих витрат не буде.
– Як ставитися до гороскопів, які, скажімо, не рекомендують на Новий 2021 рік готувати страви з телятини?
– У гороскопи не вірю, ніколи не дотримувалась їхніх порад щодо певного виду новорічних страв. Готую те, що любить моя родина, і гороскоп мені тут не порадник.
– Поділіться якимись нехитрими рецептами, легкими у приготуванні, святкових страв.
– Можу поділитися рецептом свого італійського салату. Він, до речі, є в меню нашого італійського ресторану «Вентотто».
САЛАТ З КАЛЬМАРАМИ
На дві порції салату: беремо 2 кальмари середнього розміру, відварюємо 2 хв., очищаємо від плівок,нарізаємо напівкільцями, приправляємо соєвим соусом. Свіжі огірки нарізати кубиком. Додаємо кукурудзу, варене яйце розрізати на 4 частинки. На тарілку викласти по колу кальмари, огірки, кукурудзу, яйце і всередину покласти майонез. Салат подається порційно, кожен собі самостійно перемішує його і смакує.