З такими рослинами зазвичай не дружать. З ними змагаються. До того ж ця робота забирає багато сил та часу. Та й потім постає питання: а куди подіти те з чим «наборовся»?
Зібрані бур’яни згодяться як для компостування, так і для зеленого добрива. Перегнивши, вони дадуть цінну органічну масу. Причому для компостування використовуємо лише молоді рослини – ті, що не мають сіменних зав’язей, бо інакше згодом насіння проросте і кількість бур’янів лише збільшиться.
Для зеленого добрива у бочці заливаємо водою зібрану зелень і настоюємо 1-2 тижні. Цією рідиною підгодовуємо культурні рослини, попередньо розчинивши у воді в пропорції літр на відро води.
Скошену траву можна застовувати як укриття для овочевих культур. Вона затримуватиме воду в землі, захищатиме рослини від похолодання, перегріву або різких перепадів температури.
Якщо їх облагородити, то бур’яни послужать прекрасним декором дачі. Гіркий полин, для прикладу, не лише гарно виглядає, а ще й відлякує шкідників.
А звіробій, тисячолистник (деревій), дикоростуча герань, безсмертник, пижмо (крім застосування у домашній лічниці та трав’яних чаях) не вимагають догляду. З них можна створити багаторічні квітучі композиції.
Підготувала Галина ГРИЦЮК