Чи варто наголошувати, як збагачують смак страв приправи із трав? Звісно, влітку, восени є багато свіжої зелені, овочів, які можна використати для приготування супу чи борщу. А взимку? Тож рекомендуємо приготувати приправи, щоб поліпшити смак страв.
Вітамінна приправа
Потрібно: 0,5 кг моркви, стільки ж кореня петрушки, капусти кольрабі, цвітної капусти, селери, болгарського перцю, цибулі.
Усі компоненти пропустити через м’ясорубку, додати 0,5 кг солі, перемішати й викласти у банки. Закрити капроновими або металевими кришками, поставити в холод. Цю приправу можна використовувати взимку для супів і овочевих рагу.
До борщу
Потрібно: кілограм цибулі, стільки ж моркви, 2,5 кг столових буряків, чайна ложка лимонної кислоти, 2 кг капусти, 2-4 склянки квасолі, 0,5 л томатної пасти і олії, сіль, перець, зелень кропу.
- Поки шукають ліки, носитиме маски
- Цього року звільнили 13 працівників лісгоспів Рівненщини за «неналежну охорону лісів»
Цибулю дрібно порізати, моркву стерти на крупну тертку. Бланшувати усе це на малому вогні у 0,5 л олії до м’якості. Буряки потерти на крупну тертку, перемішати з чайною ложкою лимонної кислоти. Додати до цибулі й моркви, тушкувати на повільному вогні 20 хвилин. Покришити дрібно капусту, замочену заздалегідь квасолю зварити (без солі, бо буде тверда). Капусту і готову квасолю додати до цибулі, моркви, буряків. Тушкувати усе це 15 хвилин. Після цього додати 0,5 л томатної пасти, сіль, перець за смаком, зелень кропу і залишити тушкувати на повільному вогні ще з півгодини.
Викласти гарячу масу в стерилізовані банки і закатати. Для більшої гарантії зберігання рекомендують простерилізувати банки. Півлітрові – 15 хвилин, літрові – 25. Таку заправу можна споживати як готовий салат і використовувати як приправу.
Гостра
Потрібно: 2 кг солодкого перцю, 5 крупних червоних перчин, 300 г часнику.
Овочі помити, почистити, пропустити через м’ясорубку. У підготовлену масу додати 3/4 склянки оцту, склянку цукру і 0,5 склянки солі, ретельно перемішати. Сік відцідити (його можна згодом використати як приправу до страв, які будемо готувати). Масу викласти у підготовлені банки, закрити капроновими кришками і зберігати в холодильнику.
Ірина ВАСИЛЮК
Постійно бути в курсі новин Вам допоможе наш Telegram