fbpx

12 пісних страв на Святий вечір

Діліться інформацією з друзями:

Святий вечір (Святвечір) – вечеря, на яку традиційно збирається вся родина напередодні Різдва Христового. За правилами на цій вечері повинні бути лише пісні страви. Господиня готує 12 страв за кількістю апостолів та місяців у році. Що ж має бути на святковому столі?

Кутя – найголовніша страва Святвечора. Її готували з обмолоченої пшениці. Обов’язковими інгредієнтами вважалися: мед, варення та сухофрукти. Зерно означало для наших пращурів вічне життя, багатство, достаток. А мед був символом Божого слова, чистоти, християнської віри. Також до куті обов’язково додавали мак – символ невинно пролитої крові, мучеництва.

Узвар – це символ нового життя, народження, яке було дароване людині Богом. Його готували з сухофруктів та чистої джерельної води. Також до напою обов’язково додавали мед.

Борщ – теж був на столі у Святвечір. Його готували лише з овочів та заздалегідь заквашеного квасу з буряка. Страва виходить насиченою та має темно-червоний колір. Саме через це борщ здавна вважався символом крові невинних дітей, яких вбив цар Ірод у Вифлеємі.

Карачун, калач або хліб є символом смерті та подальшого воскресіння. Наші предки пояснювали це тим, що зерно спочатку кидають у землю, де воно «помирає», а потім проростає та дає плоди (тим самим «воскресаючи»).

Риба завжди вважалася символом християн. Риба вільно плаває у водоймах. Так і християни починають повноцінно жити лише після купання в освяченій воді.

Квасоля і горох. Ця страва вважається у християн символом Божої весни, відродження. Також вона символізує єдність всіх членів сім’ї, які зібралися за одним столом для святкування Різдва Христового.

Гриби також мають бути в списку 12 страв на Святий вечір, адже вони символізують дві природи Ісуса Христа: земну (ніжка) і божественну або небесну (шапочка).

12 страв на Святий вечір наші предки не могли уявити без пампушок. Їх вважали символом святих, які увірували в Ісуса Христа і отримали вічне життя на небі. А для простого народу пампушка – символ щастя, достатку та радості, які так необхідні кожному в Різдвяні свята.

Вареники – завжди символізували ситість та достаток. А ще наші пращури часто промовляли, що Господь дарував людині можливість жити на Землі «як вареник у сметані» – тобто дуже добре.

На столі у Святвечір завжди була каша, яка символізувала єднання та продовження роду. А це – символ врожайної землі, плодючої худоби і працьовитого господаря.

Марія МАТВІЙЧУК