Популярну на свята, і не тільки, страву, готуються майже всі українці. Холодець готують і до Нового року, а потім зберігають в холодильнику. Але терміни зберігання холодцю не надто тривалі.
Про це пише РБК-Україна.
Скільки можна зберігати холодець в холодильнику
Залежно від інгредієнтів, терміни зберігання холодцю будуть відрізнятися. Наприклад, в закладах громадського харчування холодець зберігають в холодильнику до 24 годин, а дехто не рекомендує вживати холодець після 12 годин зберігання.
Втім, жирне м’ясо не лише робить бульйон смачним, а й створює захисну плівку на поверхню холодцю – її рекомендують зняти перед вживанням страви.
Жирний холодець домашнього приготування може зберегти свої властивості протягом 3-4 днів. Але під час підготовки холодцю до зберігання необхідно дотримуватися наступного:
- після приготування холодець не зберігають при кімнатній температурі – година перебування в теплому місці зменшує термін придатності мінімум на добу
- з посуду, в якому зберігається холодець, не їдять
- тара чиста та герметична
- в холодильнику стабільна низька температура
- страва не містить термічно необроблених овочів
Овочі та зелень, які часто додаються до холодцю, зменшують термін зберігання приблизно на добу. Виняток – подрібнений сирий хрін, який є природним консервантом. В цьому випадку термін зберігання страви може збільшитися на добу.
Пам’ятайте, якщо з холодцю почала відходити вода, це означає, що страва почала псуватися. Також, якщо залишити такий холодець в теплому приміщенні, від нього буде линути неприємний запах.
Іншими ознаками зіпсованого холодцю є зміна консистенції та кольору, а також поява цвілі. Таку страву слід негайно викинути.
Скільки можна зберігати холодець в морозилці
Заморожування продовжує термін зберігання холодцю. Завдяки цьому способу, страву можна зберігати протягом 1-2 місяців.
Втім, чим довше зберігався холодець до заморожування, тим коротший термін його придатності. Щоб використовувати холодець для приготування бульйону, а також борщів та супів, продукт необхідно розморозити та прокип’ятити.
Але заморожування може змінити консистенцію та смакові якості страви. Також, як і багато продуктів, холодець не можна заморожувати повторно.
Читайте також: Поширена помилка, яка перетворює каву на отруту

Редактор сайту «Сім днів» і журналіст стрічки новин. Працює з оперативною інформацією, готує новини та долучається до створення авторських матеріалів для сайту.
Має значний досвід роботи у медіа. Протягом 1991–2009 років був технічним редактором газети “America” (Філадельфія, США), де відповідав за дизайн і верстку, підготовку графічних матеріалів, фоторепортажів та готового макету видання.
Володіння англійською мовою використовує для перекладу матеріалів, підготовлених у межах грантових проєктів, які редакція публікує на окремому піддомені для іноземних читачів.
