Праска є незамінною річчю в побуті та часом так стається, що на ній з’являється нагар. У такому випадку праску треба негайно відчистити, оскільки нагар може пошкодити одяг.
Ось кілька найефективніших народних методів, які справді допомагають прибрати нагар.
Сода. Одну чайну ложку соди змішайте з невеликою кількістю води. Густу пасту нанесіть на поверхню з накипом. Залишіть содовий розчин на підошві праски на 15 хвилин, щоб сода встигла роз’їсти накип. Після цього витріть праску ганчіркою чи серветкою.
Лимонна кислота. Змішайте пачку лимонної кислоти з теплою водою. Залийте суміш у резервуар праски та почніть випаровувати. Поставте праску горизонтально та підставте тканину під низ. Разом з вологою буде виходити бруд, який залишився всередині праски.
Оцет. Змішайте дві однакові частини соди й води. Змочіть у розчині ганчірку та почніть нею чистити праску. За необхідності скористайтеся старою зубною щіткою.
Сіль. На рушник насипте сіль та поставте нагріту праску. Після того, як відбудеться контакт, протріть праску натуральною наждачкою.
Зубна паста. Паста має абразивні частинки, які можуть легко впоратися з пригорілостями. Підігрійте праску та нанесіть зверху трохи пасти. Нагар чистіть зубною щіткою та вологою серветкою.
Юлія ТУРЕЛИК
Читайте також: Як фольга пришвидшить прасування
- Різдвяний фольклор Полісся та його збереження обговорили у Рівному на творчій лабораторії Жива спадщинаНаталія Ягущина 19.12.2025, 20:59 Залишилося небагато часу до Різдва Христового – свята, яке традиційно вабить покоління українців не лише своєю знаковістю й урочистістю, а й очікуванням неповторного святкового дійства. У КЗ «Рівненський обласний центр народної творчості» Рівненської обласної ради відбулася…

контент-менеджерка та журналістка редакції «Сім днів». Працює з соціальними темами, історіями громад, матеріалами про дітей і молодь, а також готує публікації для проєкту «Вулиці Героїв».
Від 2016 року працює контент-менеджеркою соціальних мереж редакції. Має досвід роботи рекламним менеджером у газетах «Вісті Рівненщини» та «Панорама». Долучається до підготовки новин, авторських матеріалів і контенту для онлайн-платформ.

