fbpx

Скільки яєць варто з’їсти на Великдень – поради дієтолога

Діліться інформацією з друзями:

Є люди, що вживають яйця щодня, інші – уникають цього продукту або обмежують його в своєму раціоні, вважаючи шкідливим. Мовляв вони підвищують рівень холестерину в крові, а це може бути небезпечно. Усю правду про яйця і їхній вплив на організм та правила безпечного вживання розповіла відомий дієтолог Світлана Фус.

Вона вважає, що яйця можуть бути присутніми в меню кожної здорової людини. Це проста і легка в приготуванні їжа.

Про те, що надлишок холестерину «засмічує» артерії, призводить до серцево-судинних захворювань, знають всі. Дійсно, в жовтку холестерину багато – кожне куряче яйце містить близько 200 мг холестерину, при добовій нормі вживання його для дорослих 300-400 мг. Але яєчні жовтки містять природний емульгатор лецитин. Поєднання в жовтку холестерину і лецитину робить яєчний холестерин безпечним для судин. Без холестерину нам не прожити, він потрібен для синтезу гормонів, вітаміну Д, для побудови мембран клітин.

– До речі, холестерин, який ми отримуємо з харчових джерел в «розумних кількостях» не пов’язують з підвищенням рівня холестерину в крові, – наголошує дієтолог. – Більш істотний вплив має той, який виробляється в самому організмі, тобто наш власний. Саме він може відкладатися на стінках судин. Так відбувається у людей при порушенні холестеринового обміну, захворюваннях печінки, жовчного міхура. Таким людям потрібно менше боятися харчів, де багато холестерину. Більше значення має кількість насичених жирів в їжі – жирних сортів м’яса і молочних продуктів у великій кількості, ковбас, виробів на маргарині. Тому, якщо ви здорові, не треба боятися курячих яєць і жовтка.

Яйце містить багато білка, який дає людині тривалішу ситість.

В яєчному білку є всі амінокислоти, в тому числі незамінні, які організм сам не може виробляти. Тому його й називають еталонним білком і з ним порівнюють амінокислотний склад білків інших продуктів.

Яйце, особливо жовток, виділяється великою кількістю вітамінів D, E, K і групи В (зокрема, В12 і В6), мінеральними речовинами (залізо, мідь, цинк, сірки). Наявність вітаміну B12 в цьому продукті особливо актуально для людей, які не їдять м’ясо. Два яйця покриють 30% добової потреби у вітаміні B12.

Скоро Великодні свята і на наших столах буде багато святкових страв, в тому числі і яйця. Скільки можна їх з’їдати за день? Дієтолог рекомендує 1-2 штуки на день.

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»