fbpx

Чому не варто вживати курячий бульйон при застуді

Діліться інформацією з друзями:

У всі часи, за будь-якої хвороби, першим призначенням вважалася її величність ДІЄТА. Сучасні протоколи вже не містять «Столів за Певзнером», де чітко прописувалися рекомендовані дієтотерапії. Проте багато хто переконаний, що знежирений курячий бульйон при застуді є справжнім еліксиром для одужання.

За одних хвороб – голод, за інших – протерта їжа, іноді – посилене харчування з великим вмістом висококалорійного жиру…

малиновий чайТа виявляється, що навіть звичайна застуда, грип, а зараз COVID-19 теж потребують спеціального раціону. Дехто з хворих навчився прислухатися до свого організму. Тому, коли не хочеться їсти, не знущається над собою і просто п’є достатньо підкисленої рідини (води, потогінного чаю з лимоном). А вже з появою апетиту починає вживати овочі й фрукти, супчики чи каші на воді з додаванням масла.

Однак існує певна категорія пацієнтів, котрі глибоко переконані, що знежирений м’ясний, наприклад, курячий бульйон при застуді є справжнім еліксиром для одужання. Це помилкове твердження.

Необхідно одразу ж наголосити, що цей тваринний навар із яловичини, телятини, свинини, курятини, або навіть м’яса риби (уха) є дуже небезпечним. Хімічний склад бульйону вражає: 50% пуринів, важкі метали, залишки антибіотиків, а також різної шкідливої хімії… Але нас найбільше цікавлять пурини, кінцевим продуктом обміну яких є сечова кислота. Високий рівень останньої викликає у людей справжній подагричний напад, який супроводжується різким підвищенням температури, вираженою ломотою в тілі, сильними болями у м’язах і суглобах.

Якщо згадані симптоми проявляються на фоні гострого респіраторного захворювання, то це може призвести до гіпертермії (підвищення температури тіла) з тяжкими наслідками.

Тож дотримання елементарної дієти при респіраторних захворюваннях допоможе пацієнтам максимально легко пережити гострий етап хвороби, швидко одужати і без ускладнень.

Галина БАРАБОЛЯ, сімейний лікар