fbpx

Від ресторану до корпорації: який вигляд мав перший у світі McDonald’s (фото)

Діліться інформацією з друзями:

15 травня 1940 року брати Моріс та Річард Макдональди у містечку Бернардіно, штат Каліфорнія, відкрили ресторан McDonald’s Bar-B-Q. Через кілька років бізнес братів був придбаний їх партнером Роєм Кроком, який перетворив мережу McDonald’s на всесвітньо відому корпорацію.

Про це пише Gazeta.ua.

1937 році у місті Монровія ірландець Патрік Макдональд відкрив сімейний ресторан “Аеропорт”. Його особливістю була низька ціна на гамбургери -10 центів і апельсиновий сік – 5 центів на будь-який об’єм, який клієнт міг випити. У 1940 році сім’я Макдональдів переїхала у сусіднє місто Бернардіно, де 15 травня 1940 року відкрили новий ресторан, в якому крім гамбургерів почали продавати 25 видів смаженого м’яса.

Оновлений заклад виявився успішним, і в 1953 році брати Макдональд продали першу франшизу на ресторан у Фенікс. Франшиза полягала лише у системі організації кухонного виробництва. Коли наступного року Річард Макдональд приїхав у Фенікс, він був вражений, що власник ресторану Ніл Фокс скопіював його власний ресторан, включаючи й саму назву McDonald’s. На питання чому він хоча б не перейменував ресторан, Фокс відповів: “А навіщо? Мені все й так подобається”

З того моменту брати Макдональди почали продавати франшизу на всю концепцію свого ресторану, включаючи його оформлення та систему обслуговування. З цією метою був замовлений новий професійний дизайн як внутрішнього оформлення, так і зовнішнього.

Бізнес братів йшов настільки вдало, що лише в ресторан в Бернардіно було придбано вісім машин для приготування молочних коктейлів. Це привернуло увагу Рея Крока, продавця цих апаратів, який вирішив на власні очі побачити ресторан Макдональдів. Прибувши до Каліфорнії, він був вражений системою організації праці і оцінив потенціал ресторану швидкого харчування. Крок запропонував братам відкривати мережу подібних закладів по всій країні, однак не побачив зацікавленості і невдовзі повернувся до себе в Чикаго з придбаними правами на франшизу практично по всіх США.

1955 році Крок відкрив свій перший ресторан поблизу Чикаго і цього ж року разом із братами Макдональд заснував компанію McDonald’s Systems. До 1958 року він відкрив 34 власних ресторани, а наступного – ще 68. Через три роки Крок викупив у своїх партнерів їх частку компанії за $2,7 млн. Крім того, домовлено, що Макдональди отримуватимуть 1,9% з обороту. З часом, коли Крок не отримав від Макдональдів права на внесення змін у дизайн закладів, він відмовився від сплати роялті, посилаючись на відсутність такого зобов’язання у письмовому вигляді.

Отримавши повні права на компанію, Рей Крок зосередився на уніфікації всіх елементів роботи ресторанів – від розміру порцій, швидкості обслуговування до дизайну упаковки. Скрупульозність і потужна реклама дали свої результати. В 1965 році McDonald’s Systems стала акціонерною компанією, акції якої стали стрімко зростати. Кожен інвестований в 1965 році долар став рівним $2,5 тис. у 2010-му.

У 1968 році був відкритий тисячний ресторан McDonald’s, в 1972 році річний оборот компанії перевищив мільярд доларів, а в 1985-у McDonald’s стала однією з 30 компаній, які визначають індекс Доу-Джонса. Досить обмежений асортимент ресторану поступово розширявся: ще в 1962 році в меню з’явилось “Філе-о-фіш”, в 1979-у – “Хепі-Міл” і “Макнагетс”, у 1985-у – готові салати. У 1975 році було відкрито перший “МакДрайв” – видача “замовлення за 50 секунд” практично подвоїла доходи компанії у 1980-х.

У 1988 році відкрився десятитисячний McDonald’s, в 1996-у – двадцятитисячний. У 1997 році компанія відкривала 2 тис. ресторанів у рік. Цього ж року ресторани були в 114 країнах світу і давали половину прибутків компанії. У 2010 році в 118 країнах світу функціонувало 32,7 тис. ресторанів McDonald’s, в яких працювало близько 1,8 млн осіб. Виручка компанії склала рекордні $24,7 млрд.

Україна стала 102-ю державою, де почала розвиватися мережа McDonald’s. Перший ресторан в країні відкрили 24 травня 1997 року в Києві. Станом на початок 2020 року, в 21 місті та трьох селах України діють 98 закладів харчування.