fbpx

Данілов розповів, чому українців не попередили про повномасштабну війну 2022

Діліться інформацією з друзями:

Секретаря РНБО Олексія Данілова запитали, чому людей не попередили про повномасштабне вторгнення, чому мовчали про плани росії піти в повномасштабну атаку на Україну наприкінці лютого 2022 року.

Ви казали, що не треба було інформувати людей, тому що це спричинило би паніку. Ви і досі так вважаєте? Чи думаєте, що варто було б людей проінформувати?

На це Данілов відповів  у марафоні “Радіо Свобода”,

Данілов пояснив, що в української влади було кілька дат початку повномасштабної війни. Але достеменно спрогнозувати, куди піде ворог, як він буде це робити, чи застосовуватиме бойову авіацію ніхто не міг.

«У нас було декілька сценаріїв щодо початку війни. Нас спочатку лякали, що вона буде починатися… Пам’ятаєте, коли ще навесні збирав Путін ці орди, і нам постійно говорили, що, дивіться, вони зараз на вас підуть. Потім була зустріч Путіна з президентом США. Потім було якесь пом’якшення всіх цих речей. Вони казали, що в нас це таке навчання. Потім нам почали говорити, що це буде в листопаді, потім у грудні, потім нам називали 15 січня. Цих дат було дуже і дуже багато. Було на 22-ге, ми вже мали карту псковських десантників», – каже Олексій Данілов

А загалом від західних партнерів було багато таких дат-попереджень: це нібито мало відбутися у листопаді, потім – в грудні, потім називали 15 січня. Цих дат було багато.

«Крайня, коли ми зрозуміли, що це було на 22-ге, це коли ми вже мали після вторгнення картину, карту псковських десантників, однієї з частин псковських десантників, яка безпосередньо мала заходити по тому маршруту, який був на цій мапі. І там були ті дати, коли видають саме ці мапи. І по цих мапах ми розуміли, що вона мала бути видана 20-го числа. І там було написано відповідно 20.02. Такі мапи видаються за день до початку війни. Умовно кажучи, до активних дій. Це було перекреслено і потім була друга дата на цій мапі. Вона у нас є. Це як трофей, один із трофеїв, які є в апараті РНБО.», – пояснює секретар РНБО.

Він нагадав, що й справді прямого попередження про плани Росії розпочати повномасштабне попередження з дня на день не було, але 23 лютого Україна запровадила надзвичайний стан.

Також Данілов наголосив, що 24 лютого 2022 – не початок війни, вона почалася тоді, коли путін вдерся на український Кримський півострів.

Раніше, секретар РНБО попередив про тривалу війну в Україні

Читайте також: Компенсація за зруйноване житло: Верховна Рада підтримала механізм