fbpx

Починайте день з каші – радять дієтологи

Діліться інформацією з друзями:

Дієтологи радять починати свій день із каші на сніданок. Так ви будете продуктивним і активним. Українці навіть у стародавні часи полюбляли готувати кашу. І не лише для сніданку.

Популярна ця страва у різних варіаціях і нині. Найулюбленішою кашею українців є гречана. Вона не лише смачна, а й надзвичайно корисна. Про переваги цієї крупи розповіла дієтолог Світлана ФУС.

Гречка – один із основних інгредієнтів як лікувального, так і просто корисного харчування. Це один із небагатьох продуктів, які не приїдаються. Тому вона частий гість на нашому столі у будь-яку пору року.

– Гречана каша містить білки – 3,6 г на 100 г приготовленої каші. А також незамінні амінокислоти триптофан, лізин і метіонін, клітковину, вітаміни групи В, вітамін РР і Е, залізо, магній, мідь, фосфор та інші макро- і мікроелементи, – розповідає дієтолог. Енергетична цінність гречки становить 343 ккал на 100 г в сирої і 99 ккал у 100 г вареної гречки. Це середній показник калорійності серед усіх каш. У гречаній крупі міститься Д хіро-інозитол, який класифікують як вітамін В8. Завдяки цій речовині підвищується чутливість тканин організму до інсуліну, краще йде засвоєння цукрів та знижується рівень глюкози в крові. Також він важливий для нормального функціонування яєчників. Інозитол міститься і в інших продуктах – злакових, бобових, картоплі, капустах.

Більш корисною вважається зелена гречка, яка не зазнала термічної обробки і, відповідно, не втратила своєї здатності до проростання. Однак її у нас вживають не часто. Українці ж віддають перевагу крупі пропареній та просушеній. Вона має коричневий колір, приємний аромат і швидше вариться. Смажити таку гречку повторно не треба. Це знижує її харчову цінність.

Незважаючи на всі свої переваги, будь-яка гречана крупа не містить всіх незамінних амінокислот у достатній кількості, – наголошує дієтолог. Та й засвоюються організмом рослинні білки гірше, ніж білки м’яса, риби, птиці, яєць, молока, що здатні засвоїтися на 95-96%. Тому гречану кашу корисно доповнювати і збагачувати тваринним білком. Комбінація тваринного і рослинного білка сприятлива для організму людини.

Корисні гречана каша з молоком, гречка з м’ясом і навіть гречка з домашнім сиром. Варіантів багато. Обирайте той, який вам найліпше смакує і їжте на здоров’я.

Марія МАТВІЙЧУК