fbpx

Верховна Рада має намір зменшити ПДВ для молочної галузі

Діліться інформацією з друзями:

Народні депутати України зареєстрували три ключові законопроєкти «молочної» реформи, які передбачають зниження цін на молочні продукти, а також створюють нові механізми для розвитку галузі.

Про це пише Куркуль.

Мова йде про наступні законопроєкти:

  • «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законів України щодо запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції» (№9163);
  • «Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо запровадження внеску на галузеве фінансування програм просування молочної продукції» (№9162);
  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зниження ставки податку на додану вартість для молока і молочної продукції» (№9161).

Розробка цих документів базувалася на багаторічному та успішному досвіді інших країн, зокрема США та ЄС.

Законопроєкт №9161 має на меті знизити ставку ПДВ на молоко та молочні продукти до 10%. Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський пояснив, що завдяки цьому ціна буде доступнішою на всю молочну лінійку. Це стосується як вітчизняних, так й імпортних молочних продуктів.

«Важливість цього законопроєкту також полягає і в зменшенні тіньового виробництва та продажу молочних продуктів, яке становить значну частину від продажу. Виробники молочних продуктів, які не сплачують податки, з прийняттям цього закону втратять частину свого прибутку. А в балансі легальних виробників нічого не зміниться, оскільки зниження ціни компенсується зниженням суми ПДВ. Цей досвід дуже розповсюджений в країнах ЄС, які останнім часом знизили ставку ПДВ до 0% на всі харчові продукти та сировину для них», — зазначив міністр агрополітики.

Як він пояснив, інші два законопроєкти запозичені з американської моделі, яка має назву commodity checkoff program.

«Основна суть цих документів полягає в тому, що учасники ринку мають відраховувати 0,5% від вартості реалізації молочної продукції з переробних підприємств та з імпорту. Ці кошти перераховуватимуть до організації, яка об’єднує більшість, якщо не всіх легальних виробників та переробників молока. За рахунок цих грошей представники галузі зможуть самостійно займатися просуванням молочної продукції, розвитком інновацій, боротьбою з фальсифікаціями, встановленням та розробкою нових стандартів», — підкреслив Микола Сольський.

За його словами, українська модель дещо відрізнятиметься від американської. Відмінність полягає в тому, що збором цих коштів буде займатися об’єднана міжгалузева організація виробників та переробників молока, а не податкова. Таким чином, ця модель є навіть ліберальнішою, ніж в США.

Микола Сольський наголосив, що цей механізм запрацює лише тоді, коли самі гравці ринку через свої репрезентативні організації виробників та переробників молока приймуть рішення про створення міжгалузевого об’єднання.

Фото з відкритих джерел.

Читайте також: На Львівщині арештовано нові земельні ділянки дружини Медведчука (відео)