fbpx

Хто має сплатити податок на землю в 2022 році

Діліться інформацією з друзями:

З початку 2022 року запроваджено сплату мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Проте деякі громадяни звільняються від сплати податку на землю. Про це пише https://biz.nv.ua/

Введеними з 1 січня 2022 року змінами до ПКУ уряд має намір поступової детінізації аграріїв. Серед іншого й це було метою прийняття закону 5600.

Хто має сплачувати податок на землю

Податок на землю мають сплачувати власники земельних паїв, які за рік сплатили до бюджету податків та зборів на суму, меншу за МПЗ. Такими громадянами можуть бути орендодавці та орендарі, що не оформили свої відносини відповідно до законодавства.

Тобто, власник землі повинен доплатити до бюджету різницю між сумою сплачених за рік податків та зборів у випадку, коли вона менша за МПЗ. Перший період нарахування мінімального податкового зобов’язання — 2022 рік. Тобто МПЗ нараховуватиметься у 2023 році за 2022 рік. У 2022 та 2023 роках МПЗ становитиме 4% від нормативної грошової оцінки землі, а далі — 5%.

Об’єкти оподаткування земельним податком: земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні та земельні частки (паї), які перебувають у власності.

Що саме оподатковується

Базою оподаткування податку на землю може бути:

  • нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації;
  • площа земельних ділянок, нормативну оцінку яких не проведено.

Земельний податок нараховується на підставі даних:

  • державного земельного кадастру;
  • Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;
  • державних актів, якими посвідчено право власності або право постійного користування земельною ділянкою (державні акти на землю);
  • сертифікатів на право на земельні частки (паї);
  • рішень органу місцевого самоврядування про виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв);
  • інших правовстановлюючих документів, якими посвідчується право власності або право користування земельною ділянкою, право на земельні частки (паї).

Хто встановлює ставки оподаткування

Встановлювати ставки земельного податку мають право сільські, селищі, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад.

Які ставки земельного податку

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки (НГО):

  • для земель загального користування — не більше 1% НГО;
  • для сільськогосподарських угідь — не менше 0,3% та не більше 1% НГО;
  • для лісових земель — не більше 0,1% НГО.

За земельні ділянки, що знаходяться в постійному користуванні суб’єктів господарювання (крім державної та комунальної форми власності), — у розмірі не більш як 12% НГО.

Розрахунок МПЗ

МПЗ щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, обчислюється за формулою:

МПЗ = НГОд * К * М / 12,

де:

МПЗ — мінімальне податкове зобов’язання;

НГОд — нормативна грошова оцінка відповідної земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

К — коефіцієнт, який становить 0,05;

М — кількість календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.

МПЗ щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюється за формулою:

МПЗ = НГО * S * К * М / 12,

де показники МПЗ, К та М — ідентичні вказаним вище, а решту становлять:

НГО — нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по АРК або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю;

S — площа земельної ділянки, га.

МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний податковий (звітний) рік.

Від сплати земельного податку звільняються:

  • особи з інвалідністю І та ІІ групи;
  • особи, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років;
  • пенсіонери (за віком);
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія закону Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту;
  • особи, визнані законом такими, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.