fbpx

Укрпошта відзначила 25-річчя підняття українського прапора на антарктичній станції «Академік Вернадський»

Діліться інформацією з друзями:

25 років із часу підняття українського прапора на антарктичній станції «Академік Вернадський» Укрпошта спільно із Національним антарктичним науковим центром (НАНЦ) відзначають випуском пам’ятного конверта.

Урочисте спецпогашення на честь 25-річного ювілею станції відбулося 6 лютого за участі Президента України Володимира Зеленського, керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського та керівника Національного антарктичного наукового центру Євгена Дикого.

«Україна святкує 25 років, як отримала антарктичну станцію, а Укрпошта відзначає 25 років, як має найвіддаленіше поштове відділення на найхолоднішому материку. І вже вчетверте станція «Академік Вернадський»  буде зображена на українській філателістичній продукції. Ми презентуємо конверт, присвячений цій важливій для нашої держави та науковців даті, – підняттю синьо-жовтого прапора на Антарктичній станції «Академік Вернадський». Ця подія стала свідченням того, що Україна ввійшла до клубу 30 країн світу, що мають станції в Антарктиді. Ми пишаємося нашими науковцями і хочемо, щоб цей конверт нагадав усім, що українці – одні із найдосвідченіших у світі дослідників глобального потепління, озонового шару Землі. Вони відкрили кілька видів рослин і тварин в Антарктиді»,

– сказав генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.
До конверта, випущеного накладом 50 тисяч примірників, виготовлено спеціальний поштовий штемпель, дизайн якого розробив Дмитро Боровик, а також створено «Власну марку» на замовлення Національного антарктичного наукового центру.
Під час заходу керівник Укрпошти вручив конверт та марки Надзвичайному і Повноважному Послу Великої Британії в Україні Мелінді Сіммонс.
Пам’ятний конверт до 25-річчя підняття українського прапора на Антарктичній станції

«Академік Вернадський» із власною маркою та відбитком спеціального штемпеля буде передано на станцію. Його доставить навесні 26 Українська антарктична експедиція.
“На станції є спеціальне відділення “Укрпошти”, звідки можна відправити листівку в будь-який куточок світу. І це досить популярно серед туристів, які до пандемії постійно відвідували нашу станцію – до 5 тисяч людей за кілька місяців антарктичного літа. Сподіваємося, коронокриза скоро мине, й листи в нових конвертах з ексклюзивними марками відправлятимуться в десятки країн”,

 – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.
Українська станція «Академік Вернадський» вже тричі була зображена на поштових марках України. Минулого року – до 200-річчя відкриття Антарктиди, у 1996 році на марці «Перша українська антарктична експедиція» і у 2009 році на зчіпці з двох марок «Збереження полярних регіонів та льодовиків» до Міжнародного полярного року 2007-2009. На антарктичній станції за 15 тисяч кілометрів від України із 1996 року працює поштове відділення, де діє спеціальний штемпель з перевідною датою «Українська антарктична станція «Академік Вернадський».

Довідково.
6 лютого 2021 року виповнилося 25 років передачі Україні антарктичної станції від Великої Британії. Цього дня 1996 року над станцією “Фарадей” було піднято синьо-жовтий стяг, а її назва змінилася на “Академік Вернадський”. Зараз на станції працює 25 Українська антарктична експедиція. Навесні її змінить команда українських науковців із 26 експедиції. Вони проводять дослідження з біології, метеорології, океанографї, вивчають вплив холоду на організм людини, “озонову діру” (географічно станція розташована прямо під нею), іоносферу, глобальне потепління у верхній стратосфері та інше. Українська магнітна обсерваторія в Антарктиді вважається однією з десяти найкращих у світі. Вона вимірює коливання магнітного поля Землі від глибинних до верхніх шарів атмосфери.

Пресслужба
АТ “Укрпошта”