fbpx

Не зійшлися характерами чи сексуальними потребами?

Діліться інформацією з друзями:

Коли розлучається подружжя зазвичай кажуть, що не зійшлися характерами. Справжньою причиною у багатьох випадках є розчарування через розбіжність сексуальних потреб. Цю версію підтверджують науковці.

Дослідники з Університету Ватерлоо в Онтаріо (Канада) з’ясували, що в парах зі стажем розбіжність сексуальних потреб є головною причиною хронічного незадоволення статевим життям. Вони опитали 117 гетеросексуальних пар, які довгий час перебували у шлюбі, віч-на-віч поцікавившись у кожного з подружжя, які конфлікти, пов’язані з сексом, виникають в їхніх відносинах найчастіше і які найсильніше зводять з розуму. В обох випадках список очолила розбіжність сексуальних потреб. Як вирішити цю проблему? Про це розмова нашого журналіста з обласним сексопатологом, лікарем Центру планування сім’ї і репродукції людини КНП «Пологовий будинок» РМР Валентином ГАЛИЦЬКИМ.

– Валентине Цезаровичу, чи справді розбіжності сексуальних потреб можуть стати причиною розпаду сім’ї?

– Вивчення достовірних причин розлучень показують, що 42-57% з них є наслідками статевих розладів. Виникнення статевих розладів має багато витоків і носить багатокомпонентний характер. Це, зокрема, недоліки в статевому вихованні у різних періодах життя людини, невірний спосіб життя (безрежимність, зловживання в їжі, міцні напої, наркотики, паління). Сюди ж належать різні захворювання сечостатевої, ендокринної, психо-нервової, серцево-судинної систем, органів травлення, соціальні питання.

Якщо соціальні питання якось намагаються виправити тим чи іншим шляхом, то виникнення статевих розладів через перераховані причини приховується до так званого «сімейного вибуху».

Сексуальні розлади в одного із подружжя (партнерів) в силу парності статевої функції призводять до дисгармонїї сексуальних відносин у сім’ї. Тому потребує поглибленого і всебічного обстеження обох партнерів для виявлення причин, що спонукали сексуальний розлад.

– Які саме причини можуть призвести до сексуальних розладів подружньої пари?

– Почнемо з того, що прояви сексуальності чоловіків і жінок мають суттєві відмінності. Це пов’язано із секрецією статевих гормонів. У чоловіків секреція статевих гормонів має постійний характер, відтак у них сексуальна напруга постійна. У жінок статеві гормони виробляються циклічно із певним інтервалом, тому в жінки сексуальна напруга не постійна. В період цього інтервалу чоловікам не слід наполягати на статевих стосунках.

У чоловіка і жінки різне зовнішнє сприйняття сексуальності. Так, у чоловіків переважає зорове сприйняття жінки. Ось чому жінка ніколи не повинна забувати про свою зовнішність. Якщо чоловікові приємно бачити тіло жінки і це його стимулює, то в багатьох жінок це викликає почуття сорому і може гальмувати її сексуальну реакцію. Чоловік повинен це знати і пам’ятати, завжди бути тактовним. Особливо на початку подружнього життя.

– Побутує думка, що жінки люблять вухами. Чим це можна пояснити?

– У жінок велике значення для сексуальної стимуляції має слух. Ті лагідні слова, добрі компліменти, які буде казати чоловік жінці протягом дня, а особливо під час еротичної гри, сексуально збуджують її.

У жінок повільніше, ніж у чоловіків, настає сексуальне збудження, але довше тримається після статевого зближення. Через це жінка потребує досить довгого періоду ласк перед статевим зближенням, а по завершенні його – спокійних,  лагідних звернень, ласки.

Груба наполегливість, як і невпевненість чоловіка, можуть психологічно подавити жінку. Натяки на якісь негативні сторони в сексуальних стосунках або прилюдно розказаний анекдот із підтекстом може спричинити раптовий статевий розлад. Аналіз хворих, які звернулися з статевими розладами, показує, що 45-55% випадків складає психогенна форма.

– Часто доводиться чути про згубний вплив на чоловічу потенцію шкідливих звичок. Чим вони можуть обернутися?

– Ну, для прикладу, при алкоголізмі зазвичай спостерігаються тяжкі сексуальні розлади. Лікарська практика показує, що порушення сексуальної функції у чоловіків, які зловживають алкоголем, супроводжується патологічними ревнощами. У тих, хто палить, пропадає сексуальне бажання через пригнічення центральної нервової системи. Сексуальні розлади у 13-40% обумовленні хронічними запальними процесами дітородних органів. Сексуальна розбещеність карається венеричними хворобами і смертельною СНІД-ВІЛ інфекцією.

Насамкінець зауважу: сексуальні розлади можуть виникнути у будь-кого. Але їх не треба боятися. Потрібно вчасно звернутися до спеціаліста. Не вдавайтеся до порад неспеціалістів, не вишукуйте по аптеках розрекламовані лікарські засоби, не сподівайтеся, що якось минеться. Це тільки ускладнить ситуацію.

Розмову вів Василь БУСЬКО