fbpx

На лікарняні ліжка вклала тепла зима

Діліться інформацією з друзями:

Навіть у здорових людей нині проявляються метеопатичні реакції. Атипова цьогорічна зима, з теплою вогкою погодою, не лише створює прекрасні умови для меланхолії і хандри. Вона здатна спровокувати погане самопочуття, підвищення артеріального тиску, навіть серцеві напади.

– Наші люди звикли до іншої погоди взимку: менш вологої, з сухішим повітрям, морозом, снігом. Нинішній високий рівень вологості разом із перепадами атмосферного тиску може загострювати хронічні захворювання,– пояснює лікар-кардіолог, обласний геріатр Наталія Скорейко.– У таких погодних умовах навіть у здорових людей проявляються метеопатичні реакції. А що вже казати про людей старшого віку, серед яких повністю здорових людей небагато.

Наукові дослідження засвідчують, що взимку смертність від серцево-судинних хвороб на 40% вища, ніж в інші пори року. Коли температура повітря змінюється на 7–10 градусів упродовж однієї-двох діб, то й даються взнаки патології суглобів, серця, судин, легенів. До того ж на таку різку зміну погоди та підвищення рівня вологості найгостріше реагують саме хворі з серцевою патологією: артеріальною гіпертензією (підвищений тиск), ішемічною хворобою, вегетосудинною дистонією.

– У нас пік захворюваності починається з жовтня, нині ж стаціонари завантажені,– продовжує лікар-кардіолог.– Одна з причин – погодні умови. Крім того, не варто відкидати загальний фон сучасного життя.

В останні роки зросла загальна захворюваність людей. Екологічна ситуація теж не найкращим чином позначається на здоров’ї. Інший важливий фактор – посилення невротизації суспільства: усі ми стривожені, занепокоєні, а це теж не додає здоров’я людському серцю. Додайте сюди ще й не зовсім правильний спосіб життя (шкідливі звички, нераціональне харчування, неправильне співвідношення роботи й відпочинку тощо), який притаманний більшості наших громадян. Тож і виходить, що тепер люди частіше і гостріше реагують на, здавалося б, невинні речі, як-от погода.

До того ж метеозалежність частіше проявляється саме у міських мешканців. Адже містяни більше часу проводять у приміщеннях, а не на свіжому повітрі, мало рухаються та мають більше шкідливих звичок.

Як бачимо, більшість факторів, через які ми болісно реагуємо на зміни погоди, можемо скоригувати самотужки.

Отож лікар радить прості, але дієві способи збереження здоров’я та зменшення метеозалежності:

* Частіше бувайте на свіжому повітрі, не зважайте на погоду, гуляйте щодня. Позбудьтеся шкідливих звичок (чи хоча б мінімізуйте їх).

* Влаштовуйте собі помірні фізичні навантаження, регулярно ходіть пішки, не забувайте про ранкову гімнастику.

* Раціонально харчуйтеся: менше жирного, гострого, солоного, особливо в старшому віці, віддайте перевагу рослинній їжі, регулярно вживайте горіхи. Дотримуйтеся питного режиму.

* Не забувайте про вторинну профілактику хронічних захворювань, якщо вони у вас є: приймайте медикаменти, призначені лікарем, регулярно ходіть до нього на прийом, щоб скоригувати ці призначення залежно від стану здоров’я.

* Влаштовуйте собі антистресові ритуали, як-от фітотерапія (заспокійливі чаї), повноцінний відпочинок, сон, спілкування з друзями і рідними, читання книг і перегляд улюблених фільмів тощо.

* Не хвилюйтеся через дрібниці і будьте здорові!

Наталія НИРКОВА