fbpx

Рівнян попереджають про небезпечне морозиво-енергетик

Діліться інформацією з друзями:

Енергетики та енергетичні напої набирають великої популярності в спекотну пору року, їх різноманітність вражає. Все нові й нові види і сорти цього продукту переповнюють полиці магазинів. Кількість споживачів постійно зростає, хоча його вплив на організм людини може мати негативні наслідки.

Віднедавна в Україні з’явився новий вид ласощів – енергетичне морозиво. От тільки шкоди від цього „смаколика” набагато більше, ніж користі. Новинка, яка з’явилася на ринку морозива може становити серйозну небезпеку як для дітлахів, так і для дорослих. 

Незважаючи на привабливий вигляд, кольорову гамму упаковки та вдалу рекламу навколо підступного десерту, цей продукт не рекомендується вживати людям із хворобами серця та захворюваннями нервової системи, дітям до 18 років, вагітним жінкам, жінкам, які годують грудьми новонароджених дітей.

Будьте пильними та обережними. Уважно читайте склад продукту та вивчайте етикетку. Цей яскравий, апетитний десерт приховує багато секретів та небезпек.

  • По-перше, інгредієнти на ньому вказані лише іноземною мовою, а щоб знайти надпис українською, потрібно докласти значних зусиль аби розірвати обгортку на якій дрібним шрифтом вказано, що особам, які не досягли 18 річного віку ці солодкі ласощі не бажано вживати.
  • По-друге, склад продукту містить крім барвників та ароматизаторів, надлишків глюкози та сахарози, підсилювачів смаку, ще й цілу низку хімічних елементів таких як таурин, гуаранін, мелатонін та кофеїн. Внаслідок накопичення цих хімікатів в організмі, людина може відчувати нудоту, запаморочення, прискорене серцебиття, підвищення артеріального тиску і рівню цукру в крові. І це ще не весь перелік недуг. Під час неконтрольованого та постійного вживання енергетичної суміші спостерігаються стани неконтрольованої агресії, напади панічних атак, тремтіння у кінцівках рук та ніг.
  • По-третє, виробники енергетичного морозива стверджують, що їх продукція не приносить шкоди, а навпаки допомагає боротися з втомою, додає сил, бадьорості, покращує настрій і стимулює розумову діяльність. Та попри схвальні характеристики, шкода такого десерту є очевидною й беззаперечною. Уже після закінчення дії хімічних компонентів настає втома, дратівливість, депресія. Кофеїн, що міститься в складі викликає звикання.

На цьому наголошують і лікарі, публікуючи свої застереження щодо вживання енергетиків в соціальних мережах, де й наводять приклади згубного впливу речовин, які входять до складу продукту, на організм людини. А ще наголошують, що до лікарень, часто й реанімацій, потрапляють діти після вживання енергетиків.

  • По-четверте, якщо таке морозиво і надійшло в продаж, воно повинно знаходитись в спеціально відведених морозильних камерах, контейнерах або розміщуватись з продукцією, яка не призначена для дитячого харчування.
  • По-п’яте, пильнуйте, адже цей вид морозива з маркетингових міркувань в магазинах може бути змішаний зі справжнім морозивом, таким чином, щоб дитина змогла отримати безперешкодний доступ до небезпечних ласощів.

Зрештою, в природі існує багато натуральних поживних речовин, які дають не менше енергії та життєвих сил, ніж хімічно-модифіковані. Більшість з них містяться в фруктах та ягодах таких як: яблука, банани, авокадо, апельсини, чорниці, полуниця та ін. А приготовлені з таких інгредієнтів морозиво, коктейль, морс чи смузі в спекотне літо стануть найкращими природними енергетиками, які нададуть енергії та бадьорості на весь день.

Надія Реброва,майстер виробничого навчання Здолбунівських територіальних курсів

НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області