fbpx

Дітей з Рівненщини залишать у “Молодій гвардії”

Діліться інформацією з друзями:
Про ситуацію, що склалася в ДП «Український дитячий центр «Молода гвардія» повідомив на брифінгу Головний державний санітарний лікар Одеської області Віталій Гончаров у себе на сторінці Фейсбук.
«Молода гвардія» знаходиться у підпорядковуванні Міністерства соціальної політики України. В дитячому центрі на постійній основі діють три табори – «Сонячний», «Зоряний» та «Прибережний». Кожен табір розташований в окремому корпусі та має свій харчоблок.
Як повідомив Віталій Гончаров, перші 3 хворих звернулись за медичною допомогою до медсанчастини дитячого центру 12 серпня з ознаками ГРВІ (температура 37 – 38,8С, нежить, біль у горлі). За допомогою швидких тестів на визначення антигену SARS-CoV-2 їм було підтверджено COVID-19.
За результатом обстеження швидкими тестами контактних дружини «Зоряна» (22 дитини та 3 вожатих) виявлено ще 3 позитивних дитини без клінічних ознак захворювання.
Діти були ізольовані в медсанчастині дитячого центру та знаходились під медичним наглядом.
 Вже на шостий день – станом на 10.00 18 серпня 2021 року у дитячому центрі зареєстровано 53 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, у тому числі 50 дітей та троє вожатих. Перебіг захворювання легкої та середньої важкості.
За результатами епідрозслідування встановлено, що заїзд дітей до дитячого центру відбувся 07 серпня 2021 року з різних регіонів України. Для оздоровлення та відпочинку прибуло всього 1058 осіб з медичною документацією, яка підтверджує відсутність контакту з інфекційним хворим та наявність профілактичних щеплень від керованих інфекцій.
 Що стосується здорових дітей інших дружин, то ми вважаємо, що існує значний ризик їх інфікування. Тому прийнято рішення щодо призупинення функціонування цих дружин і вивезення всіх дітей за місцем проживання.
Діти, які перебували у безпосередньому контакті з хворими будуть знаходитись під медичним спостереженням у дитячому центрі в приміщенні дружини «Зоряна» протягом 14 днів з моменту контакту.
 13 та 15 серпня Центром проведена заключна дезінфекція у всіх приміщеннях дружини «Зоряна». Поточна дезінфекція організована силами технічного персоналу дитячого центру.
Здійснюється щоденний моніторинг лікаря-епідеміолога Центру з метою контролю виконання протиепідемічних заходів.
 Можна припустити, що джерелом інфікування стали здорові носії збудника, у яких не було клінічних ознак і вони були виявлені активно при проведенні експрес-тестів. Причини виникнення ускладнення – специфіка інфекції з повітряно-крапельним шляхом передачі та тісне спілкування дітей.
За словами заступника голови Рівненської ОДА Ігора Тимошенко до Рівненської облдержадміністрації батьки дітей, які перебувають в дитячому центрі “Молода гвардія, щодо повернень їх додому не зверталися.