fbpx

27 вересня –  Воздвиження Хреста Господнього

Діліться інформацією з друзями:

У церкві 27 вересня відзначають велике свято – Воздвиження Хреста Господнього. Воно присвячене двом важливим подіям, пов’язаним з Хрестом, на якому розіп’яли Ісуса Христа. У народі його називають Здвиження.

Церковні перекази пов’язують це свято з римським імператором Констянтином І Великим. У 311 році перед вирішальною битвою за престол він побачив на небі хрест з написом: Цим перемагай! А вночі Костянтину уві сні явився Ісус Христос і наказав зробити військовий прапор з таким хрестом. Він так і вчинив. Перемігши у битві свого ворога Максенція, він наказав вкласти прапор, який приніс перемогу, в руки своєї статуї на площі Риму. Після того, як у 323 році Костянтин став одноосібним правителем Римської імперії, він вирішив знайти головну святиню християн. З цією метою він направив до Єрусалиму свою матір – царицю Олену. Вона знайшла три хрести, і щоб зрозуміти, який з них є животворним, патріарх Єрусалимський Макарій наказав по черзі прикладати хрести до мерця. Лише після прикладання до третього хреста мертвий чоловік ожив. Імператор Костянтин звелів спорудити в Єрусалимі величний храм на честь Воскресіння Христового, що будувався 10 років і був освячений 26 вересня 335 року. А наступного дня – 27 вересня – було встановлено святкування на честь Воздвиження Хреста Господнього.


«Варʼяти» знову виступлять у Рівному, але вже без Сергія Притули

Рівнян запрошують на виставку Анатолія Іваненка – «Філософія Життя»


Саме слово «воздвиження» означає «піднесення», тобто урочистий обряд почитання та прославлення Хреста Господнього.

Традиції та заборони на Воздвиження

Оскільки свято Воздвиження нагадувало про Христове розп’яття і смерть, то з найдавніших часів стало звичаєм Церкви в цей день дотримуватися строгого посту.
У церквах відбуваються святкові заходи. Назва свята також знайшла своє відображення в прислів’ях і приказках. У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває. Встановлювався піст. Їли, в основному, капусту. За три дні до свята збирали всі овочі з корінням, оскільки вважалося, що ранкові заморозки знищать урожай. Залишати можна було хіба що ріпу.

Цього дня займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки, супроводжуючи роботу жартами і примовками. Вважалося, якщо дівчина, збираючись на посиденьки, прочитає спеціальний заговір, то зустріне хлопця, якого полюбить.

Намагалися не планувати важливих справ на Воздвиження, оскільки вони могли закінчитися невдало. Також заборонялося відправлятися в ліс, так як ведмідь барліг собі зараз влаштовує і може напасти на людину. У цей день птахи починають відлітати у теплі краї, а усі гади земні (змії, вужі, ящірки) ховаються у нори. Тому заборонялося до лісу ходити, щоб гадюки не затягнули до своєї ями. Якщо ж змія вкусить людину, то їй закриті двері до вирію, і вона замерзне узимку. Також вірили, що зараз і лісовик своє царство оглядає, а йому на очі краще не потрапляти.