fbpx

2022 рік поставив перед “нетканкою” серйозні виклики

Діліться інформацією з друзями:

Рік, що минає, став справжнім випробуванням не лише для Збройних сил України, тероборонців, волонтерів, людей, які безпосередньо зіштовхнулися з лихом війни, а ще й для української економіки.

Про те, як працює вітчизняний бізнес у воєнний час, розмова зі співвласником одного з найбільших виробничих підприємств області – Рівненської фабрики нетканих матеріалів – Богданом ГАПЯКОМ.

Богдан ГАПЯК: «Битви виграють армії, а війну – економіки»

– 2022 рік без перебільшення став одним із найважчих за піввікову історію фабрики. Погоджуєтеся з такою тезою?

– Я б сказав, що це був рік, який поставив перед нашим виробництвом нові серйозні виклики. Але ми звикли долати труднощі. Недарма багато разів наголошували на тому, що наше підприємство чи не єдине в Рівному, котре працює стільки років без зупинок. Ми не збиралися відступати від цього принципу навіть у війну. Найскладніше було у перші дні. Адже для багатьох це був шок. Дехто з наших працівників не витримали. У перший же день війни розрахувалися і виїхали за кордон. Натомість кільканадцять людей пішли служити до ЗСУ та Тероборони. Втім найбільші труднощі для нас були навіть не з кадрами, а через руйнування логістики. Налагоджені шляхи поставок сировини та продажів продукції обірвалися. Тому ми в стислі терміни змушені були шукати нові. Це була найбільша проблема. І ми з нею впоралися.

– Тобто підприємство діяльність не припинило?

– Не те, що не припинило. Я б сказав, що цей рік виявився далеко не найгіршим за останній період у виробничому плані. Так, по окремих технологічних напрямах ми явно не покриємо обсяги виробництва у порівнянні з дуже успішним 2021 роком. Але в цілому спрацювали добре. Поки що не маємо основних економічних показників роботи підприємства за цей рік. Точні цифри отримаємо на початку наступного. Але уже зараз впевнено можна сказати, що 2022 рік, особливо зважаючи на об’єктивні складні умови нашої роботи, був непоганим. Він був би ще кращим, якби не ворожі обстріли енергосистеми України восени та взимку, через що виникли перманентні проблеми з електрикою. Звісно, це уповільнило виконання замовлень. А отже, ми недоотримали ті кошти, що планували. Але, повторюсь, і так гріх скаржитися.

– Як вважаєте, за рахунок чого вам вдалося так непогано спрацювати?

– Однозначно завдяки людям. Я вкотре уже повторюся, що найбільшою цінністю «нетканки» є її трудовий колектив. Так, це переважно люди вже немолоді. Як-то кажуть, з великим стажем роботи. Але їхній досвід у цій ситуації був неоціненним. Ми спрацювали злагоджено усі – управлінська ланка, менеджери, працівники, які стоять безпосередньо за верстатами. Знайшли нові шляхи постачання та збуту, частково переорієнтували виробництво на ті товари, на які зріс попит, успішно налагодили виробничі процеси з урахуванням умов обмеження електропостачання. Тому й маємо результат. І пишаємося тим, що робимо свій внесок у нашу спільну Перемогу. Бо перемоги у битві здобувають армії, а у війні – економіки.

Продукція «нетканки» використовується у багатьох галузях.

– Відомо, що ваше виробництво багатопрофільне. Які напрями стали основними у 2022 році?

– Ми значно менше виробили і продали геотекстилів, що використовуються при укладанні та ремонті доріг, у цивільному будівництві. Але це природно, враховуючи те, що йде війна. Надолужимо втрати за цим напрямом, коли будемо відновлювати вітчизняну інфраструктуру після перемоги. За меблевими полотнами виробництво було не гіршим, ніж у попередні роки. А ось за швейними та взуттєвими ми навіть додали. Але деталізувати причини росту не буду з міркувань безпеки для нашого підприємства.

– До речі, щодо геотекстилів. Відомо, що у місті зараз активно прокладають нову бруківку. З бюджету міста під цю програму виділено понад 50 мільйонів гривень. До вас зверталися по матеріал? Адже укладання геотекстилів під бруківку значно продовжує термін її експлуатації.

– На жаль, ні. Хоча, звісно, це було б раціональним рішенням. Плюс це була б і підтримка місцевого виробника, а ще – нові надходження до міського бюджету. Бо податки наше підприємство сплачує вчасно і справно. Але нашу продукцію проігнорували. Втім, тема з бруківкою обговорюється і так досить активно. Тому, дозвольте, я залишу рішення міської влади без коментарів.

– А як щодо державної підтримки вашого бізнесу?

– А ось тут все набагато краще. Є ряд програм, які нам реально допомагають. Це і нульова кредитна ставка, і програма 3-5-7, і відсутність штрафів при затримці сплати податків, і певні пільги при імпорті сировини тощо. Тобто підтримка, попри обмежений держбюджет, відчутна. Також завдячую і обласній держадміністрації. Не раз доводилося туди звертатися. І нас чули. Намагалися вирішувати наші проблеми, причому дуже оперативно. Зокрема, у зв’язку з тим же енергопостачанням. Маємо великі потужності. Але попри це нам не те що більше виключали світло, а навпаки – сприяли тому, щоб відключення виробництва були якомога рідшими.

– Ще питання щодо ваших соціальних проєктів. Відомо, що «нетканка» за останні роки зарекомендувала себе одним із найбільш відповідальних підприємств міста. Чи підтримали цей статус у році, що минає?

– Так, ми стараємося тримати підняту нами високу планку в усьому. Це стосується і соціальних проєктів. Попри всі труднощі, нам вдалося провести традиційний фотоконкурс «ФеНоМенальне Рівне». Більше того, цьогоріч він став найкращим за всі роки. Це відзначили і члени журі, і партнери, і учасники. Нам вдалося розширити географію конкурсу. У ньому взяли участь і навіть посіли призові місця учасники з Бердянська, Лисичанська, Авдіївки. Не полишаємо ми й підтримку місцевого дитячого та професійного спорту. Стали постійним спонсором дитячого футбольного турніру Veres Juniorcup, де постійно змагалася і команда від нашої фабрики під назвою «Феномен». Сприяли успішним виступам рівненських спідвеїстів М. Левішина, Р. Капустіна, М. Тимощука у міжнародних змаганнях за кордоном. Зрештою, уклали взаємовигідний договір про партнерство на цілий сезон з Народним клубом «Верес». Упевнений, що наступного року продовжимо співпрацювати у розвитку соціальних проєктів. Обов’язково підтримуватимемо спорт і культуру, проведемо «ФеНоМенальне Рівне», а якщо здобудемо перемогу над ворогом, то й традиційне свято вулиці Фабричної «Мануфактура». А для Перемоги України у війні наше підприємство зі свого боку, повірте, робить усе можливе. І навіть трохи більше.

Олександр СУБОТ

Читайте також: